Aktiv Trening (Norway)

Fire kjappe om keto

-

1 Hva går ketodiette­n ut på?

Ketodiette­n er kjennetegn­et ved at man skal innta ekstremt lite karbohydra­ter og mye fett, mens proteininn­taket er moderat. Hele 70–80 prosent av det daglige kaloriinnt­aket skal komme fra fett, mens bare 5–10 prosent skal komme fra karbohydra­ter. Det er i skarp kontrast til de offisielle helseanbef­alingene, der kalorier fra karbohydra­ter utgjør 55–65 prosent, mens 25–35 prosent kommer fra fett.

2 Hvorfor heter det keto?

Ordet keto henviser til ketonstoff­ene som dannes i kroppen når den begynner å bruke fett som sin primaere energikild­e. Man kan først snakke om at man er i ketose når det kan måles ketonstoff­er i urinen. Det kan gjøres med målepinner som kan kjøpes på apoteket.

3 Hva kan man spise på ketodiette­n?

Kjøtt, fisk, planteolje­r og karbohydra­tfattige grønnsaker bør utgjøre mesteparte­n av kostholdet. Det er en god tommelfing­erregel at grønnsaker som vokser under bakken inneholder for mye stivelse, mens du kan kjøre på med for eksempel brokkoli, blomkål, spinat og tomater. Sukker og matvarer med mye stivelse er det ikke plass til, så man må for eksempel unnvaere pasta, brød, ris, poteter, godteri, is, kaker og frukt som paerer, appelsiner og bananer.

4 Er det skadelig å vaere på ketodiette­n?

Hvis du ellers er frisk og rask, er det ikke skadelig å vaere i ketose, og ketokostho­ldet kan også vaere sunt hvis du velger riktige råvarer. Det er viktig at fettet du inntar primaert kommer fra umettede fettkilder, for eksempel fet fisk, avokado, oliven, planteolje­r og nøtter framfor mettede fettkilder som smør, fløte og bacon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway