Aktiv Trening (Norway)

Keto ga raskere restitusjo­n, men lavere toppfart

-

Hvordan føles det å løpe nesten uten karbohydra­ter? Det vet Martin Gudmand, som gikk på ketodiette­n i halvannet år.

For fem år siden gikk Martin Gudmand over til et ketokostho­ld. De endrede matvanene handlet først og fremst om helse, men som flittig løper som tilbakeleg­ger 110 km i løpeskoene i løpet av en vanlig uke og har løpt flust av maratonløp, hadde han også hørt historiene om langdistan­seløpere og triatleter som hadde hatt sportslig suksess med strategien.

Hvordan påvirket ketodiette­n løpingen? – Jeg opplevde først og fremst at jeg hentet meg inn fortere etter langturene. Når jeg hadde løpet en lang tur på 28–35 km, var jeg ikke like stiv og støl som jeg pleide å vaere. Restitusjo­nen gikk vesentlig raskere, så jeg kunne løpe flere kilometer hver uke. Derimot fikk jeg problemer med å løpe fort. Når jeg skulle løpe i min vanlige 10 km-fart, var det utrolig hardt, og toppfarten min gikk ned.

Hvordan tilpasset du matinntake­t i forhold til treningen?

– Det gjorde jeg ikke. Den store fordelen med ketose er at man aldri føler at man er sulten, og energien er konstant gjennom dagen. Når jeg har et vanlig kosthold med mye karbohydra­ter, bør jeg helst unngå å spise de siste to–tre timene før løping, ellers blir blodsukker­et ustabilt, og jeg kan bli litt svimmel på første del av turen. Men her merket jeg ikke de samme utslagene.

Skulle jeg gjort det igjen, ville jeg nok eksperimen­tert med å innta litt ekstra karbohydra­ter, for eksempel når jeg skulle løpt intervalle­r, for å ha litt ekstra energi. Men utfordring­en er at man helst vil forbli i ketose, som er en god følelse både i kroppen og hodet.

Hvordan er det å løpe maraton på ketodiett

– Jeg deltok i et par maratonløp det halvannet året jeg gikk på ketodiette­n. Da inntok jeg ikke noe annet enn vann underveis. Det var jo litt angstfremk­allende, men på den annen side hadde jeg jo løpt mange langturer før uten problemer, så jeg visste at det kunne gå. Tidene i de løpene var også brukbare.

Vil du anbefale andre mosjoniste­r å prøve det?

– Jeg synes det kan vaere verdt å prøve hvis fokuset er på å løpe maraton eller enda lenger. Hvis man for eksempel har en tendens til å gå tom for krefter og møte veggen, kan det vaere en fin måte å trene opp fettforbre­nningen på. Men man må også kjenne seg selv godt nok til å vite om det vil fungere i hverdagen. Det blir som en livsstil, og du bør vaere forberedt på å leve sånn i hvert fall i et års tid hvis du har tenkt å bruke det i forbindels­e med maraton. Det vil ikke fungere hvis man synes det er tungt og kjipt hele tiden. Man bør synes at det er morsomt og interessan­t – kanskje til og med behagelig.

Hvorfor sluttet du på keto-dietten?

– Den største utfordring­en for meg var uten sammenlign­ing det sosiale aspektet. Det var krevende når man skulle spise ute, og når det var kake på jobben eller i familiesel­skaper, måtte jeg sitte der med mitt eget steinalder­brød med en skive gulost – og da hadde jeg fått i meg karbohydra­tene jeg skulle den dagen. Men hvis jeg var på en øde øy, ville jeg fint klart å leve i ketose!

 ?? ?? Martin Gudmand hadde ingen problemer med å løpe maraton på ketodiette­n, men å løpe fort var en utfordring.
Martin Gudmand hadde ingen problemer med å løpe maraton på ketodiette­n, men å løpe fort var en utfordring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway