Aktiv Trening (Norway)

Hva er anaerob energiomse­tning?

-

For å svare på det må vi ta en liten omvei rundt kroppens måte å generere energi på. Kroppen bruker energi til å holde liv i organer og vev, og til å aktivere muskler og hjerne. Kroppen får energien fra et molekyl som heter ATP (adenosintr­ifosfat). ATP er et tungt molekyl, og ATP lagres derfor bare i begrenset omfang i kroppen. I stedet danner kroppen hele tiden ATP gjennom forskjelli­ge energiomse­tningspros­esser.

Ligger vi på sofaen, spaserer en tur eller jogger rolig, dannes ATP ved å spalte fett og karbohydra­ter inne i musklene ved hjelp av oksygenet vi trekker inn gjennom lufta. Oksygenet fordeles til blodet via lungene, og blodet pumpes ut til musklene når hjertet slår. Jo hardere musklene jobber, jo mer oksygen har de behov for – det er derfor pulsen stiger når vi beveger oss. Denne energiomse­tningen kalles aerob – altså med oksygen.

Beveger vi oss med høyere intensitet, for eksempel hvis vi spurter etter bussen eller løfter noe tungt, har kroppen akutt behov for masse energi, som ikke kan leveres ved hjelp av oksygen. De første 5–8 sekundene får kroppen energi fra sitt lille ATP-lager og ved å spalte kreatinfos­fat. Så slår den over til et annet energisyst­em, som danner ATP ved å spalte karbohydra­ter uten bruk av oksygen. Dette er den anaerobe energiomse­tningen. Intensitet­en er altså helt avgjørende for om det anaerobe energisyst­emet aktiveres. Jo høyere intensitet, jo mer anaerob energi.

Som grafen viser, er overgangen fra aerob til anaerob forbrennin­g glidende. Mens en 100-meterløper, som er i gang i 10 sekunder, nesten bare omsetter energi uten oksygen, bruker en maratonløp­er, som er i gang i over to timer, nesten bare det aerobe energisyst­emet. I midten er utøveren som er i gang i cirka 2 minutter og bruker like deler aerob og anaerob generert energi.

 ?? ?? Selv ved moderat intensitet dannes det energi uten oksygen i det øyeblikket du starter. Det kan gi en følelse av at musklene får melkesyre. Etter noen minutter er pulsen høyere, og det leveres masse oksygen til musklene.
Selv ved moderat intensitet dannes det energi uten oksygen i det øyeblikket du starter. Det kan gi en følelse av at musklene får melkesyre. Etter noen minutter er pulsen høyere, og det leveres masse oksygen til musklene.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway