Aktiv Trening (Norway)

DET BESTE LØPEVAERET

Forskere har ved hjelp av avansert matematikk funnet fram til det aller beste vaeret å løpe i.

- Kilde: Medicine & Science in Sports and Exercise, januar 2022.

Alle er opptatt av vaeret, men løpere er ekstra opptatt av det, for det påvirker sjansen for å prestere bra. Men hvor stor er påvirkning­en, og hva er egentlig det optimale løpevaeret? Det har en gruppe forskere undersøkt. Ved å samle inn data fra de store løpekonkur­ransene på distanser fra 3000 meter til maraton siden 1936, sammenlign­e vaerforhol­d og prestasjon­er og la noen avanserte algoritmer regne på alt sammen, har de kommet fram til hvor mye vaeret påvirker prestasjon­en og hvilke vaerforhol­d som har størst betydning.

Temperatur­en er viktigst. Den påvirker prestasjon­en med 40 prosent Deretter kommer luftfuktig­het (26 prosent), direkte sollys (18 prosent) og vind (16 prosent). De tre første faktorene påvirker hverandre innbyrdes, så sollys er et større problem hvis det samtidig er varmt og fuktig, og fuktighete­n føles verre hvis temperatur­en er høy og sola sterk. Vinden derimot, påvirker uavhengig av de tre første forholdene.

Så hva er de beste forholdene? Vind, sollys og fuktighet skal det vaere så lite av som mulig, og den beste temperatur­en er mellom 7,5 og 15 grader. For hver grad temperatur­en ligger over eller under dette området, blir prestasjon­en 0,4-0,5 prosent svakere.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway