Aktiv Trening (Norway)

Fire klassiske klestabber

-

1 For MYE

En klassisk nybegynner­feil er å ta på for mye tøy. Når temperatur­en viser 10 grader, det blåser og man kanskje er litt trøtt, kan man fort fryse og ha lyst til å ta på både vintertigh­ts, jakke, lue og hansker. Men løping genererer ekstremt mye varme, så risikoen for å bli for varm er nesten alltid større enn for å fryse (se s. 6 for mer info).

Derfor: Er det over 10 grader, og du har tenkt å løpe fort, er shorts og T-skjorte tingen. Er det 5–10 grader, kan du ta en undertrøye under T-skjorta og eventuelt bruke hansker og et par løse ermer.

Når det er sagt, er det selvfølgel­ig individuel­le forskjelle­r, og er du frøsen, bør du ta på deg litt mer.

2 For LITE

Spesielt i lange løp og hvis det regner, kan du fort ta på deg for lite. Når energinivå­et er lavt, farten går ned fordi du blir sliten og klaerne begynner å bli gjennomvåt­e av svette, kan kulda raskt melde seg, og det tapper krefter og går utover løpeopplev­elsen.

Så hvis du vet at du skal holde deg i gang lenge og at intensitet­en blir moderat, bør du justere på det du har tenkt å ha på deg. Pass spesielt på at du holder torsoen varm, gjerne med en tynn ulltrøye (ull varmer selv når det er vått) og eventuelt en vest til å beskytte mot vind og regn. Vurder også en hals, for å beskytte halsen, og eventuelt løse ermer og hansker, som kjapt kan tas av hvis det blir for varmt.

3 For NYTT

Dette er et klassisk råd. Unngå å løpe i helt nye sko eller helt nytt tøy. Du vet ikke hvordan det fungerer etter 10 km, og den sømmen eller bretten du ikke kjente da du prøvde produktet i butikken, kan etter hvert gå utover både hud og føtter. Så sørg for å ha testet konkurrans­eutstyret på minst én lang treningstu­r før du bruker det i løp.

4 For GAMMELT

Spesielt løpesko har en utløpsdato. De små boblene i skummet i mellomsåle­n trykkes etter hvert sammen, og dermed mister skoene støtdempin­gen og spretten. Den kan også tråkkes skjev, i tillegg til at overdelen kan gå i stykker eller miste fasongen. Så sørg for at skoene dine ikke er for gamle og slitte.

Klaerne er det ikke så nøye med. Men fibrene i en nylontrøye kan bli stive og harde og slite ubehagelig på kroppen, i tillegg til at elastanen i tights og strømper kan miste elastisite­ten og bli slapp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway