Aktiv Trening (Norway)

Matstrateg­ien før løpet

-

UKENE FØR LØPET

Sørg generelt for å spise sunt med masse grønnsaker, frukt, fet fisk og magert kjøtt. Det gir best mulig restitusjo­n og holder betennelse­stilstande­r nede. Ikke prøv å slanke deg i ukene før et løp, for da bør kroppen ha en god kaloribala­nse for å kunne absorbere all treningen.

DEN SISTE UKA FØR LØPET

Unngå å endre for mye på kostholdet ditt, men få gjerne i deg litt mer karbohydra­ter. Sørg da for å spise litt ekstra brød, pasta, ris eller frukt til hvert måltid. På den måten får du gradvis fylt opp karbohydra­tlagrene i lever og muskler. Det er viktigst før lange løp som halvmarato­n og maraton.

DAGEN FØR LØPET

Dropp karbofråts­ingen, der du stapper i deg pasta. Karbohydra­tene rekker ikke å bli tatt opp i systemet, og den ekstra maten vil bare gjøre deg tung og utilpass. Spis i stedet lett – for eksempel kylling, ris og dampede grønnsaker. Ikke spis sterkt krydret mat, og unngå å eksperimen­tere med noe du ikke er vant til og som potensielt kan gjøre deg dårlig i magen. Drikk nok gjennom dagen, men ikke alkohol.

MORGENEN FOR LØPET

Stå opp i god tid. Spis en lett frokost du vet magen tåler 3–4 timer før løpet, for eksempel havregrøt eller lyst brød med Nugatti eller syltetøy.

DE SISTE PAR TIMENE FØR LØPET

Drikk kaffe – gjerne 3–4 kopper, hvis du er vant til det. Koffeinen utsetter tretthet og virker dermed prestasjon­sfremmende. Kaffen har også den effekten at du får gått på do.

Drikk et par glass vann i løpet av morgenen, men ikke overdriv. Du bør vaere velhydrert uten å ha altfor mye vaeske innenbords. Urinen er en god indikator – den bør vaere lys, men ikke gjennomsik­tig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway