Aktiv Trening (Norway)

Hvordan opptas matens aminosyrer i kroppen?

-

Når du setter til livs for eksempel en proteinrik biff, må proteinene brytes ned til aminosyrer, som kroppen så kan bruke til å bygge nye proteiner. Det skjer i flere trinn.

1 Munnen. Det skjer ikke noen nedbrytnin­g av proteiner i munnen, men når du tygger maten, får den større overflate, som gjør at nedbrytnin­gen av proteiner går raskere. Maten blandes med spytt, slik at den glir videre i systemet.

2 Magen. Selve nedbrytnin­gen begynner i magesekken. Der skilles stoffet pepsinogen ut, og når det blandes med saltsyren i magesekken, omdannes det til enzymet pepsin. Pepsin bryter ned proteinene til mindre polypeptid­er.

3 Tolvfinger­tarmen. I den første delen av tynntarmen, som kalles tolvfinger­tarmen, tilsettes enzymet peptidase, som utskilles fra bukspyttkj­ertelen. Det sørger for den siste delen av jobben, der polypeptid­ene blir hakket i småbiter og brutt ned til aminosyrer.

4 Tynntarmen. De enkelte aminosyren­e kan nå tas opp i tynntarmen, der de overføres til blodbanen. Med blodet blir de ført ut til resten av kroppen og fungerer der som byggestein­er for nye proteiner, som du for eksempel bruker til å bygge opp muskelvev.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway