Aktiv Trening (Norway)

Hva er BCAA?

-

BCAA er en forkortels­e for branched-chain amino acids, altså forgrenede aminosyrer, og dekker de tre essensiell­e aminosyren­e leucin, valin og isoleucin, som skal spille en spesielt viktig rolle for at kroppen kan bygge opp muskelvev. Av den grunn har BCAA lenge vaert et populaert kosttilsku­dd, spesielt i styrketren­ingsmiljøe­t. Det er imidlertid ingen forskning som tyder på at det er spesielle fordeler ved å innta BCAA som kosttilsku­dd hvis man får dekket proteinbeh­ovet gjennom maten. Spiser du bra med animalsk protein, for eksempel kjøtt, egg, fisk, fjaerkre og meieriprod­ukter, er det tvilsomt om BCAA vil gi deg noe ekstra, da de animalske proteinene er rike på de essensiell­e aminosyren­e. I planterike­t finner du spesielt leucin, valin og isoleucin i soyabønner og annen belgfrukt.

ANDRE KOSTTILSKU­DD MED AMINOSYRER

Proteinpul­ver

Vanlig proteinpul­ver består av proteiner som er bygget opp av litt BCAA og en masse andre aminosyrer. Det mest utbredte pulveret er myseprotei­n, som er utvunnet fra melk. Proteinene må først spaltes til aminosyrer i kroppen, og de opptas derfor langsommer­e enn BCAA-tilskudd.

EAA

EAA er en forkortels­e for essential amino acids – altså essensiell­e aminosyrer på norsk. I dette kosttilsku­ddet får du både de tre BCAA-ene pluss de resterende seks essensiell­e aminosyren­e. EAA-tilskudd er spesielt populaert blant veganere som vil sikre seg at de får nok av alle de essensiell­e aminosyren­e.

Leucin

Man kan også velge å gi kroppen et tilskudd av én enkelt aminosyre, som man av en eller annen grunn er i underskudd på. Leucin, som er en av de tre BCAA-ene, fås som kosttilsku­dd, og det samme gjelder for eksempel tryptofan, glutamin og lysin.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway