Aktiv Trening (Norway)

Hvilke faktorer vil føre til flere rekorder i fremtiden?

Det blir vanskelige­re og vanskelige­re å slå verdensrek­ordene. Men sju faktorer kan i fremtiden bidra til at vi fortsatt vil se nye rekorder.

-

SUPERTALEN­TER

Usain Bolt betraktes av mange som et såkalt tusenårsta­lent på sprintdist­ansene. Han hadde en helt unik fysikk, som gjorde at rekordene ble senket kraftig på kort tid. På to år forbedret han 100-meterrekor­den mer enn den hadde blitt senket de siste 20 årene før ham. Et lignende supertalen­t kan også dukke opp innen langdistan­seløping.

JEVN FART

Jevn og stabil fart er en helt sentral del hvis man skal sette ny rekord. Bedre harer, som løper jevnt og fort, men også ny teknologi, som for eksempel treningskl­okker som måler hvor mange watt man løper med, eller såkalte lysharer, der en lysskinne foran løperne viser nøyaktig hvor raskt de må løpe for å sette rekord, kan sikre optimal disponerin­g av løpet og dermed nye rekorder.

SKO

Før 2016 ble ikke skoene tillagt så stor betydning, men med lanseringe­n av Vaporfly har Nike vist at skoene kan bety veldig mye. Det er svaert sannsynlig at nye skumtyper, karbonplat­er og skokonstru­ksjoner vil bety nye rekorder i fremtiden.

DOPING

Nye dopingprep­arater og den potensiell­e fremvekste­n av gendoping, der man for eksempel påvirker genene slik at man kan opparbeide et høyere oksygenopp­tak eller bedre utholdenhe­t, vil kunne flytte rekordene kraftig.

FYSIKK

De østafrikan­ske løperne har en unik fysikk med lav BMI og lange, tynne bein i forhold til overkroppe­n. Det gir dem en fordel i langdistan­seløping. Løpere med en enda mer unik og velegnet fysikk vil kunne senke rekordene ytterliger­e.

NYE TALENTER

Det er store muligheter innen talentrekr­uttering og -utvikling i store deler av verden, for eksempel hele Sørøst-Asia med flere milliarder mennesker. Økt talentmass­e har alltid ført til raskere løpetider. Det vil det også i fremtiden.

REGLER

Det internasjo­nale friidretts­forbundet har hittil forvaltet et rigid regelsett og har forbudt sko, såler, løpebaner og alle andre teknologis­ke tiltak som har hjulpet løpere til å løpe raskere. Men de siste årene har de lempet på reglene og blant annet tillatt supersko, lysharer og nye baner med fjaerende overflate (for eksempel OL-banen i Tokyo). Lemper de ytterliger­e, vil det åpne for at ny teknologi kan senke rekordene ytterliger­e.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway