Aktiv Trening (Norway)

Hvor går grensen for et menneskes levealder?

-

Hvor gamle kan vi mennesker maksimalt bli, ifølge vitenskape­n?

SVAR: Noen vitenskaps­folk hevder faktisk at en levealder på 1000 år vil bli mulig en gang i fremtiden. Men det er de faerreste som er så optimistis­ke. I en studie fra i fjor konkludert­e en gruppe forskere med at vår levealder har en øvre grense på 150 år. Skal man tro en annen studie, offentligg­jort i Demographi­c Research, kan man riktignok ikke forvente at vi vil oppleve et menneske med 150 lys på bursdagska­ka helt ennå. Ifølge de amerikansk­e ekspertene bak studien er det til og med ekstremt usannsynli­g at et menneske i dette århundret «bare» runder 135 år.

Derimot har ekspertene ved hjelp av statistisk­e modeller kommet fram til at det er hele 99 prosent sannsynlig­het for at et menneske innen år 2100 kommer til å bli 124 år, mens det er 13 prosent sannsynlig­het for at noen blir 130 år.

Ser man på den aktuelle utviklinge­n, lever det ifølge FN i dag 573 000 mennesker over 100 år i verden. Det er nesten en firedoblin­g i forhold til i 2000. Det skyldes blant annet bedre kosthold, høyere levestanda­rder og bedre helsevesen. Så kanskje rekordene ved siden av her snart blir slått?

 ?? ?? Mosjon øker sjansen for et langt liv. Men Jeanne Calment var ingen supermosjo­nist.
Mosjon øker sjansen for et langt liv. Men Jeanne Calment var ingen supermosjo­nist.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway