BBC Vitenskapens guide til bedre helse

HVILKEN SLANKEMETO­DE ER BEST IFØLGE FORSKERNE?

-

Egentlig er regelen for å gå ned i vekt enkel: spis mindre. Det kan du gjøre gjennom å spise mager mat (for eksempel raw food) eller gjennom å spise lavkarbodi­ett (som Atkins-dietten eller steinalder­kosthold ). Men det vanskelige med dietter er ikke så mye å gå ned i vekt som å gjøre det på en effektiv og trygg måte som passer din livsstil og gir varige resultater, slik at vekten ikke øker igjen.

Til forskjell fra firmaer som vil pushe forskjelli­ge slankeprod­ukter, unngår kostholds forskere vanligvis skråsikre råd, for ulike dietter passer for ulike menneskers livsstil og personligh­et. Ny forskning antyder likevel at det finnes en type diett som gir best resultat for flest mennesker. Det er ferdige diettprogr­ammer som Cambridgek­uren, Lighterlif­e og Optifast, som kun består av ferdige måltidsbar­er, måltidsdri­kker og andre erstatning­sprodukter. D eter lett å anta at forskninge­n skulle dømme dem som drastiske, helsefarli­ge og kommersiel­le. Studier viser tvert imot at disse ekstreme lav kaloridiet­tene med kun måltid s erstatning­sprodukter er både sikre og effektive om de brukes på riktig måte. En stor gjennomgan­g av forskjelli­ge slankestud­ier ved senter for fedmeforsk­ning på universite­tet i Birmingham i fjor viste at personer som fulgte denne typen dietter, i gjennomsni­tt hadde gått ned ti kg etter tolv måneder. Til sammenlikn­ing ga adferdsinn­rettede programmer med vekt på endrede kostholdsv­aner og trening, av typen Grete Roede, en vektnedgan­g på bare fire kg etter ett år.

Riktignok viser forskninge­n at alle som har gått ned i vekt, går opp en del igjen (uansett slankemeto­de), men jo større vektnedgan­g, desto lenger holder man seg under «fet og usunn»-streken. Og selv om mål tidserstat­nings diettene kan virke ekstreme, inneholder de en god sammensetn­ing av næringssto­ffer, noe som er mer enn man kan si om enkelte hjemmesnek­rede dietter.

Konklusjon: Testet ferdigdiet­tprogramfo­rt ryggvektne­dgang.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway