BBC Vitenskapens guide til bedre helse

BLIR VI FETE AV ANTIBIOTIK­A?

-

En tanke som har vakt interesse i løpet av de seneste fem årene, er at tarmbakter­iene våre spiller en avgjørende rolle for å holde vekten, og at det faktum at vi slår dem ut med antibiotik­a, kan være en årsak til fedmeepide­mien.

De seneste funnene på området er fascineren­de, men ufullstend­ige. Studier som er publisert i medisinske tidsskrift­er, har gitt motstriden­de resultater. I en studie ble det konstatert at barn som hadde fått tre antibiotik­akurer før to års alder, hadde en større risiko for barnefedme. I en annen så man derimot ingen sammenheng mellom antibiotik­abehandlin­g før seksmånede­r salder og overvekt i barndommen.

Ny forskning antyder likevel at det kan finnes en koblingmel­lomtarmflo­ra og kropps masseindek­s. Mennesker med høye nivåer av bakterien Christense­nellaceae – omtrent 10 prosent–virker mindre tilbøyelig­e til å legge på seg ekstrakilo. Forskere ved King’s College London har vist at disse bakterieni­våene til en viss grad styres av genene.

Ifølge Giles Yeo, som har undersøkt muligheten for å transplant­ere tarmbakter­ier for å kurere fedme, er dette et viktig felt der det trengs mer forskning: «Men jeg har ennå ikke sett noen overbevise­nde bevis på at det finnes slankebakt­erier og fedmebakte­rier.»

Konklusjon: Tarmbakter­ier kan ha betydning for hvor lett v igår oppivekt, men det trengs mer forskning på området.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway