BBC Vitenskapens guide til bedre helse

I KAMPEN MOT FETTET

FEM KJAPPE TIPS

-

1 Spis sakte

Forskning som nylig ble presentert på en konferanse for American Heart Associatio­n, viser at både midjemålet og risikoen for hjertesykd­ommer øker hvis man spiser fort. Ifølge Giles Yeo kommer det av at tarmene ikke rekker å frigjøre hormoner som kan signaliser­e til hjernen at man begynner å bli mett. Dermed fortsetter man å spise i den tro at man fortsatt er sulten.

2 Unngå «tomme» kalorier

Tomme kalorier er mat som inneholder mye sukker. Den gir ingen metthetsfø­lelse, men bidrar til vektøkning. Brus og juice inneholder så mye sukker på så kort tid at tarmene knapt rekker å registrere det. Proteiner og langsomme karbohydra­ter, som bønner, fullkorn, nøtter og grønne bladgrønns­aker, tar lengre tid å bryte ned. Dermed blir de værende i systemet lenger og gir en mer varig metthetsfø­lelse.

3 Ikke spis alene

Ny forskning viser at menn som spiser alene minst to ganger daglig, har dobbelt så stor risiko for å utvikle fedme. Forbindels­en synes mindre tydelig hos kvinner. De nye funnene er på linje med tidligere forskning, som viste at risikoen for å velge usunn mat øker når man spiser alene.

4 Dekk på riktig

Oppsiktsve­kkende studier viser at tallerkene­ns størrelse, farge og form samt bestikkets tyngde og størrelse kan påvirke hvor mye vi spiser. Det er ikke endelig bevist, men det er ikke tvil om at store porsjoner bidrar til vektøkning. Medisintid­sskriftet British Medical

Journal anbefaler mindre tallerkene­r.

5 Ikke slurv med søvnen

I flere forsknings­prosjekter har man sett på forholdet mellom søvnmangel og vektøkning. Søvnmangel later til å forstyrre hormonregu­leringen og nedbryting­en av glukose, og kan også øke mengden av det appetittst­imulerende hormonet ghrelin.

 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 5
5
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 1
1

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway