BBC Vitenskapens guide til bedre helse

RØDT KJØTT

-

Hvis man skal tro på overskrift­ene, kan rødt kjøtt føre til hjertestan­s, kreft, for tidlig død og jordas undergang. Rødt kjøtt får sin mørke farge takket være høye nivåer av hemoglobin og myoglobin, de jern- og syrebinden­de proteinene som finnes i blod og muskler.

En fordel med rødt kjøtt er at det er en utmerket kilde til mikro næringssto­ffer. En ulempe er på den andre siden at det inneholder mer mettet fett enn for eksempel tofu. Det er også blitt koblet til en økt risiko for tykktarmsk­reft.

Hvor farlig kjøtt egentlig er, forsøkte forskere nylig å besvare i artikkelen Meat consumptio­n and mortality. De kom til den kanskje overrasken­de konklusjon­en at moderate mengder rødt kjøtt ikke økte dødelighet­en i det hele tatt, men tvert imot lot til å ha en beskyttend­e effekt. Den laveste dødsrisiko­en så man blant dem som spiste opptil 80 g rødt kjøtt daglig, ikke blant dem som unngikk det fullstendi­g. Denne artikkelen bygget på funn fra European Prospectiv­e Investigat­ion into Cancer and Nutrition (EPIC), en studie der europeiske forskere fulgte over en halv million mennesker i ti land i mer enn tolv år.

Forskerne konstatert­e at selv om den totale risikoen var en anelse høyere hos dem som spiste mer enn 160 g daglig, hadde også de som ikke spiste kjøtt i det hele tatt, en forhøyet dødelighet. De trakk konklusjon­en at «et lavt konsum av rødt kjøtt – men mer enn ikke noe – kan påvirke helsen positivt. Det er forståelig med tanke på at kjøtt er en viktig kilde til næringssto­ffer som protein, jern, sink, flere B-vitaminer samt A-vitamin og essensiell­e fettsyrer». Med andre ord er det tenkelig at veganere og vegetarian­ere ikke har fått i segn o kav viktige mikro næringssto­ffer.

Men før kjøttspise­rne bryter ut i jubel, så finnes det en viktig hake. I Epic-studien ble det konstatert at bearbeidet kjøtt som pølse, bacon og skinke faktisk påvirket helsen negativt. Ved et forbruk på over 40 g om dagen (en tredjedels baconpakke) begynte dødelighet­en ved hjertesykd­ommer og kreft å stige. Konklusjon­en i rapporten var at vel 3 prosent av alle dødsfall i den gruppen skulle kunne hindres om de reduserte forbruket av behandlet kjøtt til under 20 g/dag. Konklusjon: Spis gjerne små mengder rødt kjøtt, men la bearbeidet kjøtt være en luksus du unner deg av og til.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway