BBC Vitenskapens guide til bedre helse

FRUKT

-

Et eple om dagen er bra for magen. Sammen med resten av innholdet i fruktkurve­n har de dessuten rykte på seg for å kunne senke dødelighet­en.

Men stemmer det virkelig? Det finnes en masse studier som viser at folk som spiser frukt er friskere enn dem som lar det være. Fruktspise­re har for eksempel lavere risiko for hjerteog karsykdomm­er og kreft. Det kan komme av at frukt inneholder vitaminer og fiber som er bra for helsen, og antioksida­nter som reparerer cellene.

Men hvor mye frukt man bør spise per dag, er forskerne ikke enige om. I henhold til en studie i British Medical Journal bør den som vll ta veldig godt vare på helsen sin, sørge for å få i seg sju porsjoner frukt og grønt hver dag. Deltakere i undersøkel­sen som spiste sju porsjoner eller mer, reduserte nemlig sin sykdomsris­iko med 42 prosent mens undersøkel­sen pågikk. Helsedirek­toratet anbefaler fem porsjoner daglig av grønnsaker, frukt eller bær. Det er mange som i dag ikke når det målet.

Men ikke begynn med å helle i deg juice og smoothie for å øke fruktinnta­ket. Mange fruktjuice­r inneholder svært mye sukker. Selv juice som består av 100 prosent frukt, inneholder nesten like mye sukker som brus. Kroppen din har mye større glede av at du spiser en appelsin enn at du drikker den.

Og du som har tenåringer hjemme, har gode grunner til å putte et eple i skolesekke­n deres. Ferske studier viser en forbindels­e mellom et høyt inntak av karotenrik frukt – som epler, appelsiner, bananer og druer – i tenårene og redusert risiko for brystkreft. Kun 300 gram frukt om dagen reduserer risikoen for brystkreft med hele 25 prosent.

Konklusjon: Gjør det til en vane å spise frukt fra tidlig alder, men velg frisk frukt i stedet for juice eller smoothie.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway