BBC Vitenskapens guide til bedre helse

SALT

- Saleyha Ahsan er lege på akuttmotta­ket ved Bangor Hospital og i humanitære innsatser i konfliktom­råder. Hun er også programled­er for Medisin med Mosley.

De fleste vet at det er skadelig å spise for mye salt. At for lite heller ikke er bra, er derimot mindre kjent. Musklene og nervesyste­met trenger salt for å fungere. Hvis vi spiser for lite, får vi krampe eller nevrologis­ke symptomer og kan til og med dø.

Men det betyr ikke at du skal strekke deg etter den kjempe-posen med potetgull og begynne å knaske. De fleste av oss får nemlig i oss mer salt enn hva sunt er. Overdrevet saltkonsum kan gi høyt blodtrykk, noe som øker risikoen for hjertesykd­ommer eller slag. I gjennomsni­tt spiser nordmenn ifølge Helsedirek­toratet 10 gram salt per dag. Det er dobbelt så mye som anbefalt. Men det kan være vanskelig å holde styr på hvor mye salt man får i seg, ettersom salt inngår i mye ferdigmat og halvfabrik­ata. Saltet vi tilsetter i matlaginge­n og ved bordet, står bare for en liten del, mens hele 75 prosent kommer fra brød, frokostbla­ndinger og forskjelli­g halvfabrik­ata.

Konklusjon: Et redusert saltinntak kan bidra til et sunt blodtrykk.

Hele 75 prosent av saltet vi spiser, kommer fra brød, frokostbla­ndinger og forskjelli­g halvfabrik­ata.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway