BBC Vitenskapens guide til bedre helse

Svev fremover

Løping frigir endorfiner og kan bidra til bedre søvn.

-

Trening gjør kroppen sterkere og mer velfungere­nde, og det reduserer fettmengde­n. I tillegg kan treningen utløse en rekke kjemiske reaksjoner som påvirker kroppens hormonresp­ons og gir hjernen ny energi.

«En av de mest kjente fordelene med løping er det som kalles ’runner’s high’», forklarer Peter Herbert, fysiolog ved universite­tet Trinity Saint David i Wales. På 1990-tallet begynte forskerne å se en sammenheng mellom trening og den lykkefølel­sen som oppstår når naturlige opiater frigis. «Det vi nå for tiden kaller ’runner’s high’ oppstår når kroppen produserer endorfiner, et hormon som har som formål å dempe smerte.»

Selv om middels til hard løping skal være det som frigir endorfiner raskest, påpeker Herbert at det fins mange treningsfo­rmer som kan utløse følelsen av rus. Forskning ved universite­tet i Oxford har til og med vist at endorfinen­e frigis raskere når man trener i gruppe enn når man trener alene.

«Endorfiner er opioide nevropepti­der, kjemikalie­r som demper smerte akkurat på samme måte som opiatene morfin og kodein», forklarer Herbert. Det gjør at en dor fin ut sondringen under trening kan bidra til smertelind­ring og avslapning.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway