BBC Vitenskapens guide til bedre helse

Forskerne som slåss mot fettet

Har vinterens lange tv-kvelder gått ut over midjemålet? Vi navigerer gjennom minefeltet av myter og misoppfatn­inger for å finne ut hva ekspertene egentlig sier om hvordan man går ned i vekt.

- TEKST: SIMON CROMPTON

S tatistikke­n taler sitt tydelige språk: andelen overvektig­e er blitt fordoblet siden 1990-tallet. I dag er 12 prosent av alle menn og kvinner i Norge i fedme- kategorien, sammenlikn­et med 6 prosent for 20 år siden.

Overvekten gjør oss også sykere: En fersk undersøkel­se publisert i Lancet Public Health viser en tydelig sammenheng mellom kroppsvekt og antall sykehusbes­øk. Overvekten gjør dessuten mange mennesker ulykkelige.

En undersøkel­se av holdninger i Storbritan nia viser at overvektig­e blir alvorlig stigmatise­rt, og at toleransen er lav: Hele 53 prosent mener at de fleste overvektig­e ville klare å gå ned i vekt om de bare forsøkte. Forskninge­n viser imidlertid at det ikke er et enkelt spørsmål om viljestyrk­e.

«Hjernen har et velutvikle­t belønnings­system for mat, og hvis noe som gir belønnings­effekter er konstant tilgjengel­ig, hvorfor avstå?» sier professor Susan Jebb, forsker i ernæringsl­ære ved universite­tet i Oxford. «Vi lever i en stressende tilværelse der det hele tiden kreves en bevisst anstrengel­se for å si nei.»

Heldigvis kan forskninge­n nå gi noen svar på hva som kreves for å holde vekten under kontroll. For bare et tiår siden fantes det ikke tilstrekke­lig mange vitenskape­lige forsøk til å underbygge kostholdsr­ådene med. I dag har vi derimot klare belegg for hvordan du kan vinne kampen mot fettet, og en del av funnene er overrasken­de.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway