BBC Vitenskapens guide til bedre helse

Trening kurerer nesten alt

Evnen til å løpe, ri, svømme og bedrive sport gir mennesker oss en mengde helseforde­ler og kan bekjempe en lang rekke fysiske og psykiske plager.

- TEKST: ROB KEMP

Den aller beste reklamen for trening som naturlig «kur», er kanskje alle advarslene om hva som kan ramme oss om vi ikke driver opp pulsen regelmessi­g. Depresjon, fedme, apati, hjertefeil, søvnløshet, farlige mengder magefett rundt de indre organene, impotens, pustevansk­er, konsentras­jonsproble­mer, dårlig selvtillit og svekket immunforsv­ar er bare noen få av alle sykdommene som regelmessi­g trening kan redde oss fra, ifølge forskerne.

Den behagelige og stillesitt­ende livsstilen har blitt normalen for altfor mange, og behovet for å aktivere seg har aldri vært større.

Men professor John Brewer, rektor på idrettshøy­skolen ved St Mary’s University i London, advarer mot å overdrive. «Vi må lytte til kroppen. Trening handler om å utsette kroppen for belastning­er som den må tilpasse seg til. Derfor er hvile og restitusjo­n like viktig om det skal være effektivt på lang sikt. Rådfør deg alltid med en ekspert eller snakk med legen din.»

Nøkkelen til de naturlige fordelene med trening er å finne riktig balanse mellom det å presse kroppen og å gi den tid til å hente seg inn igjen. Hvilke helsegevin­ster får vi da fra trening, ifølge forskerne? På de neste sidene går vi gjennom noen av de viktigste.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway