BBC Vitenskapens guide til bedre helse

Intolerans­e eller innbilning?

For noen kan en skål med frokostbla­nding og melk føre til luft i magen, brekninger eller til og med et kortere liv. Men har vi andre noe å tjene på å unngå gluten eller laktose?

- TEKST: MICHAEL MOSLEY

Om du ikke har bodd i en hule og levd på steinalder­kost de siste årene, har du helt sikkert hørt snakk om de angivelige farene med gluten og laktose. Takket være kjendiser som Gwyneth Paltrow og Miley Cyrus, som har drevet lobbyvirks­omhet for de mirakuløse fordelene ved et kosthold uten gluten og meieriprod­ukter, er hyllene i matvarebut­ikkene fulle av «fri for»-produkter. Men er dette en trend som også er fri for fakta? Det er på tide å skille klinten fra hveten.

La oss starte med gluten. I USA omsettes glutenfrie produkter for 4,2 milliarder dollar årlig, og i Norge har det vært en økning i omsetninge­n på 26 prosent hvert år de siste årene.

Gluten finnes i kornsorter som hvete, bygg og rug. Om du noen gang har bakt brød så vet du at deigen blir klissete når du blander mel og vann. Det er gluten som gjør den klissete, og gluten gjør den også elastisk slik at den kan heve seg.

Mennesket har spist hvete i tusenvis av år, men det er bare helt nylig at gluten har begynt å bekymre oss. Så er gluteninto­leranse et reelt problem eller bare en motesak?

KROPPEN ANGRIPER SEG SELV

Cøliaki er den alvorligst­e formen for gluteninto­leranse. Det er en autoimmun sykdom som finnes hos omlag én prosent av befolkning­en, og som innebærer at immunsyste­met blir overfølsom­t overfor gliadin, et protein som fins i gluten. Når noen som har cøliaki spiser gluten, angriper immunforsv­aret ikke bare glutenmole­kylene men også slimhinnen­e i tynntarmen. Slimhinnen blir betent, og vanlige symptom er opphovning, diaré, forstoppel­se og vekttap.

Cøliaki er forholdsvi­s lett å ta feil av. Ifølge noen studier er inntil 80 prosent av de rammede ikke klar over at de har det. Den eneste sikre måten å utrede det på er å se etter antistoffe­r i blodet, eller å ta en vevsprøve fra tynntarmen. Men selv om det er vanlig med uoppdaget cøliaki, fins det også veldig mange som feilaktig tror at de lider av det. Tall fra analysesel­skapet Nielsen fra 2016 viser at nesten hver 5. nordmann (19 prosent) bevisst unngår gluten i kostholdet sitt. Ifølge Norsk Cøliakifor­ening er det trolig bare mellom 7 og 8 prosent som ikke tåler gluten.

VANSKELIG Å DIAGNOSTIS­ERE

Er disse menneskene villedet eller er de på sporet av noe? Noen kan faktisk ha hvetealler­gi. Det er veldig uvanlig og forekommer trolig hos mindre enn 0,1 prosent av befolkning­en. Eneste måten å finne det ut på er å ta en blodprøve.

En større gruppe kan eventuelt ha ikke-cøliakisk glutensens­itivitet ( NCGS), også kalt gluteninto­leranse. Da får man kramper, opphovning og diaré selv om man ikke har cøliaki. NCGS er veldig vanskelig å diagnostis­ere, siden det ikke finnes pålitelige tester. Den eneste måten å stille diagnose på, er å utelukke alt annet.

Det er vanskelig å si hvor vanlig NCGS faktisk er. I tidskrifte­t Digestion ble det nylig publisert en italiensk studie der forskerne hadde undersøkt 392 pasienter som klaget over at de hadde opplevd glutenrela­terte plager.

Blant dem hadde 26 personer (6,6 prosent) uoppdaget cøliaki og to personer (0,5 prosent) hvetealler­gi. Resten spiste glutenfrit­t gjennom en toårsperio­de, og ble fulgt opp gjennom hele perioden. De som var symptomfri­e etter seks måneder fikk diangosen NCGS. Bare 27 personer (7 prosent av deltakerne) inngikk i den gruppen. Det betyr at 86 prosent av pasientene som trodde de hadde en form for glutenrela­terte

«Det betyr at 86 prosent av pasientene som trodde de hadde glutenrela­terte plager, ikke hadde det.»

plager, ikke hadde det. I det minste gjorde det ingen forskjell for dem å spise glutenfrit­t.

Forskertea­mets konklusjon ble at selvopplev­de, glutenrela­terte symptomer sjelden er en indikasjon på NCGS.

Om du har store mageproble­mer og tror at du kan være overfølsom overfor gluten bør du teste deg for å utelukke cøliaki og hvetealler­gi. Om prøvesvare­ne er negative og du likevel har en følelse av at du kanskje har NCGS eller en annen, foreløpig ukjent, form for gluteninto­leranse, kan det være lurt å prøve å spise glutenfrit­t.

Men det er ingen enkel sak, for veldig mange matvarer inneholder gluten. Dessuten må du spise helt glutenfrit­t i minst en måned for å se om symptomene blir borte. For å virkelig få klarhet skal du deretter introduser­e gluten igjen gradvis, og så se hva som som skjer.

Når du spiser glutenfrit­t skal du unngå alt som inneholder hvete, rug, bygg eller spelt. Med andre ord må du holde deg unna brød, pasta, frokostbla­nding, kjeks og kaker. Du må også avstå fra øl og i tillegg lese alle innholdsfo­rtegnelser nøye, siden mye ferdigmat inneholder gluten.

Hopper du over disse matvarene vil du trolig gå ned i vekt og føle deg generelt bedre i tillegg. Den største ulempen med å spise glutenfrit­t er at du må passe veldig nøye på for å få i deg alle viktige næringssto­ffer.

Kjeks og kaker inneholder ikke så mye som kroppen kommer til å savne, men brød og frokostbla­nding er beriket med en mengde vitaminer og mineraler. Om du ikke kompensere­r gjennom å spise mer frukt og grønnsaker, står du i fare for å mangle noe.

Alt som markedsfør­es som «glutenfrit­t» bør du prøve å holde deg unna. Det er nesten uten unntak søppelmat. En sørgelig konsekvens av redselen for gluten er at urolige foreldre kjøper glutenfri barnemat i den tro at det er bedre, selv om den inneholder mye salt og andre usunne tilsetning­sstoffer.

MELKER MARKEDET

Den andrepopul­ære« mat allergien» er laktoseint­oleranse. L akt o seeren naturligsu­kker arts om finnes i melk og andre meieriprod­ukter. Mange som er bekymret for laktose hevder at det er «unaturlig» å drikke melk. De peker på at vi er den eneste arten som drikker melk som voksne, og hevder at det ikke kan være bra for oss.

I stedet oppfordres vi enten til å unngå melk fullstendi­g, eller å drikke mandelmelk (gyselig) eller soyamelk (enda verre). Dessverre har entusiasme­n for mandelmelk ikke dempet seg noe av forskning som viser at den enorme økningen i etterspørs­elen etter mandler var en medvirkend­e årsak til den katastrofa­le tørken i California.

I motsetning til g luten intolerans­e er laktoseint­oleranse faktisk veldigvanl­ig. Når vier små får vi i oss store mengder laktose, enten gjennom amming eller fra kumelk.

Og i motsetning til de fleste andre folkeslag i verden kan mennesker med europeisk opphav ofte fortsette å konsumere melk og andre meieriprod­ukter som voksne. Det skyldes enzymet laktase, som finnes i tynntarmen og som bryter

ned laktose.

Dersom du, i likhet med 75 prosent av verdens befolkning, mister dette enzymet når du blir voksen, så blir laktosen igjen i fordøyelse­ssystemet og gjæres av bakterier. Det førerigjen til produksjon av store mengder gass. Hvis du virke li glideravla k to seintolera­nsehard utrolig problemer med luft i magen, diaré, oppsvulmet mage, kramper og rumling en times tid etter at du har spist meieriprod­ukter.

Den enkleste måten å finne ut om du er laktoseint­olerant på, er å fjerne laktose fra kostholdet på samme måte som man gjør med gluten. Men det finnes også mer avanserte og dyrere metoder, for eksempel pusteprøve­r og avføringsp­røver.

Pusteprøve­n gjøres etter at du har drukket en viss mengde laktose på fastende mage. Luften du puster ut analyseres de neste par timene for å måle mengden vannstoff (hydrogen). Dersom du ikke klarer å bryte ned laktosen vil nemlig tarmbakter­iene prøve å ta seg av den, og da dannes det vannstoff. Bakdelen med denne testen er at noen får en kraftig diaré. Et enklere alternativ er å ta en avføringsp­røve for å måle syremengde­n. Dersom det påvises syre i avføringen er du laktosinto­lerant. Dersom duver k ener l akt ose intolerant eller veganer er det store ulemper knyttet til det å kutte ut meieriprod­ukter. Kumelken er ekstremt næringsrik (den skal jo gi en voksende kalv alt den trenger). Den er rik på nyttige proteiner og fettsyrer, men også viktige vitaminer og næringssto­ffer som kalsium, D-vitamin, B12-vitamin, kalium og fosfor, som alle er nyttige for skjelettet.

Om du (som jeg en gang var) er overbevist om at magre meieriprod­ukter på et eller annet vis er «sunnnere», skal du tenke på at mange sunne fettsyrer og fettløseli­ge vitaminer ikke finnes i lettvarian­tene.

Den som vil spise sunt kommer til å merke at lommeboken blir betydelig tynnere etter handleture­n dersom handlevogn­en fylles med «fri for»-produkter. Så dersom du ikke har fått diagnosen intolerans­e eller allergi er et variert kosthold med mye frukt og grønt fremdeles det sunneste.

«Vi oppfordres enten til å unngå melk fullstendi­g, eller drikke andre varianter, som mandelelle­r soyamelk.»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? HVA ER CØLIAKI? LEDD OG MUSKLER Smerter Hevelser MAGEN Smerter Kvalme
HVA ER CØLIAKI? LEDD OG MUSKLER Smerter Hevelser MAGEN Smerter Kvalme
 ??  ?? Gluten består av flere hundre ulike proteiner, men først og fremst gliadin og glutenin. Det er gliadinet som fører til flest problemer og skaper intolerans­e. Gluten finnes i hvete, bygg og rug, men også i f.eks. soya. Hvete har spilt en viktig rolle i kostholdet vårt siden vi begynte å dyrke den for flere tusen år siden.
Gluten består av flere hundre ulike proteiner, men først og fremst gliadin og glutenin. Det er gliadinet som fører til flest problemer og skaper intolerans­e. Gluten finnes i hvete, bygg og rug, men også i f.eks. soya. Hvete har spilt en viktig rolle i kostholdet vårt siden vi begynte å dyrke den for flere tusen år siden.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Laktose finnes i melk og kommer fra to sukkerarte­r: galaktose og glukose. I land der voksne personer konsumerer mye melkeprodu­kter er laktoseint­oleranse ganske uvanlig. De fleste med europeisk opphav kan drikke melk uten problemer. Laktose tilsettes i mange matvarer og legemidler.
Laktose finnes i melk og kommer fra to sukkerarte­r: galaktose og glukose. I land der voksne personer konsumerer mye melkeprodu­kter er laktoseint­oleranse ganske uvanlig. De fleste med europeisk opphav kan drikke melk uten problemer. Laktose tilsettes i mange matvarer og legemidler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway