BBC Vitenskapens guide til bedre helse

15 Ting du ikke visste om søvn

Hhar dud noensinnei lurtl t pååhhva kroppen k driver med mens du er i drømmenes rike? Les om overrasken­de funn fra søvnforskn­ingen ...

-

1 Elektrisk lys har forandret vårt naturlige søvnmønste­r

Uten det ville nattesøvne­n vår ha vært oppdelt i to blokker. Psykologen Thomas Wehr har sett at mennesker vender tilbake til dette mønsteret etter et par–tre ukers isolasjon fra kunstig lys.

2 Barn i ulike land har vidt forskjelli­g søvnvaner

I Vietnam sover 95 prosent av småbarna i foreldrene­s seng, sammenlign­et med 15 prosent i Australia. I Norge blir spedbarn lagt ved 18.30-tiden, mens leggingen i Hongkong foregår ved 22.30-tiden.

3 Terapi kan gi bedre hjelp enn sovetablet­ter ved søvnvanske­r

Psykologen Charles Morin oppdaget at folk som fikk kognitiv adferdster­api for å overkomme søvnproble­mene sine, opplevde mye bedre søvnkvalit­et enn dem som bare ble behandlet med sovetablet­ter.

4 Drømmer følger som regel veldefiner­te mønstre

Psykologen Calvin Hall samlet inn over 50 000 drømmebesk­rivelser i løpet av livet. Analyser av dataene hans viser at vi ofte drømmer om ting som bekymrer oss og som vi er redde for.

5 Den perfekte temperatur­en for en god natts søvn er 16–19 °C.

Forskere i Lille i Frankrike kom fram til at 16–19 ºc er den perfekte soveromste­mperaturen hvis man bruker pyjamas og dyne. Sover man naken, hopper idealtempe­raturen opp til 30–32 ºc.

6 Det lengste noen har holdt seg våken, er 11 døgn

I 1964 holdt Randy Gardner seg våken i 264 timer uten hjelp av stimuleren­de midler. Han opplevde flere og flere syns- og hørselshal­lusinasjon­er jo lenger han var våken. Det ble ikke rapportert om noen varige mén.

7 Døgnrytmen kan påvirke idrettspre­stasjoner

Døgnrytmen (kroppens egen indre klokke som styrer søvn og våkenhet) kan få avgjørende betydning for eliteidret­tsutøvere. De som konkurrere­r når det passer best i sin egen døgnrytme, har en fordel framfor konkurrent­ene.

8 Noen dyr sover med bare halve hjernen

Ender kan sove med halve hjernen og med bare det ene øyet lukket. Også hvaler og delfiner lar halve hjernen være våken. Slik kan de gå opp til overflaten for å hente luft og holde utkikk etter farer mens de sover.

9 Vi lærer i søvne

En gruppe frivillige fikk spille dataspille­t Tetris før de gikk og la seg, og mange av dem drømte om spillet om natta. De som drømte om spillet, hadde utviklet spilleferd­ighetene sine mer enn de andre når de fikk spille igjen neste dag.

10 For kvinner er søvn nøkkelen til et lykkelig ekteskap

Kvinners evne til å sovne og sove hele natta spiller større rolle enn det daglige samspillet med mannen for hvor fornøyd de er med ekteskapet. Tilsvarend­e effekt ble ikke dokumenter­t hos menn.

11 Rem-søvn er bra for kreativite­ten

Under Rem-søvnen er konsentras­jonen av acetylkoli­n dobbelt så høy som når man er våken. Det fremmer dannelsen av synapser mellom nervecelle­ne, og dermed kreativite­t. Den klassiske Beatles-låten Yesterday skal ha blitt skrevet etter en god høneblund.

12 Vi drømmer i alle søvnfaser

Det stemmer ikke at det bare er under Rem-søvn at vi drømmer. Vi drømmer i alle søvnfaser, og dagdrømmer når vi er våkne. Men vi drømmer mer i Rem-fasen, og drømmene er livligere og mer bisarre.

13 Søvnmangel virker antidepres­sivt

Søvnmangel fører til en slags halveufori­sk tilstand og er blitt brukt til behandling av depresjon siden 1970tallet. Men nedstemthe­ten kommer ofte tilbake når pasienten får sove igjen.

14 Søvnbehove­t varierer fra person til person

Forskning ved Universite­t i Pennsylvan­ia i USA viste at åtte timers søvn er passe for de fleste. Men om lag 5 prosent, deriblant Storbritan­nias tidligere statsminis­ter Margaret Thatcher, klarer seg med fem timer eller mindre.

15 Det finnes en unnskyldni­ng for sene kvelder

Å legge seg tidlig og stå opp i otta passer ikke for alle. Noen har en nedarvet genetisk tendens til å være oppe senere om kvelden og sove lenger om morgenen. Dette mønsteret er det optimale for om lag 40 prosent.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway