Kom i gang med Yoga

Salamba sarvangasa­na

SKULDERSTÅ­ENDE MED STØTTE

-

l som Alle Helten posisjoner med kuansikt-armer som tøyer skuldrene, (s. 79) og Stående foroverbøy med skulderstr­ekk (s. 81), er gode forbereden­de øvelser for Skulderstå­ende. Dersom du ønsker å trene spesifikt på skulderstå­ende, kan det derfor være til god hjelp å begynne med disse to forbereden­de øvelsene.

l som I begynnelse­n støtte for nakken. bør du Nakkevirvl­ene bruke tepper er veldig sårbare i denne posisjonen ettersom du bøyer hodet i en ekstrem vinkel. Derfor er det lurt å bruke polstring fram til du lærer å legge hele kroppsvekt­en på hodet, skuldrene og baksiden av armene.

l Brett sammen ytterliger­e to tepper til et fast rektangel, omtrent 30 x 60 cm, og plasser dem oppå hverandre på matten. Den lange siden av rektangele­t bør ligge parallelt med den korte enden av matten.

l Legg deg på ryggen så du ligger med hodet på gulvet og skuldrene på teppene. Det skal være omtrent 5 cm mellom toppen av skuldrene og kanten på teppene. Bøy knærne og sett føttene på gulvet med hælene rett inntil baken. Legg armene ned lags siden med håndflaten­e ned.

l samtidig Stram kjernemusk­ulaturen. som du skyver føttene Pust ned ut i gulvet og løfter hoftene over skuldrene, slik at bare den øverste delen av ryggen berører underlaget. Legg hendene mot hoftene for å støtte korsryggen. Hold beina bøyd – pass på at du holder lårene parallelt med underlaget og leggene i 45 graders vinkel (A). Hvil et øyeblikk til du venner deg til posisjonen.

l skulderbla­dene Når du er klar, nedover trekker og du fører albuene nærmere hverandre – de skal holdes i omtrent en skulderbre­ddes avstand. Flytt hendene nedover ryggen (nærmere gulvet). Rett beina gradvis ut til de danner en 45 graders vinkel mot underlaget (B).

l komfortabe­l, Hvis du synes kan posisjonen du stramme er magemuskle­ne og løfte beina opp til de står vinkelrett på underlaget. Hold beinmuskul­aturen stram, og strekk tærne mot taket (C). Prøv å holde tærne over skuldrene, ikke over hodet.

l ryggraden brystkasse­n, Fortsett og å trekke samtidig øvre del navlen som av ryggen inn du strekker mot mot bekkenet og sidene av kroppen mot taket. Strekk setemuskle­ne vekk fra korsryggen helt til overkroppe­n står vinkelrett på underlaget. Fortsett å strekke deg opp gjennom beina. Strekk haken opp mot taket for å unngå å skade nakken.

l Pust dypt opptil 20 ganger. Bøy knærne, krum ryggen og rull langsomt ned på matten for å komme ut av posisjonen. Støtt ryggen med hendene helt til du ligger på matten.

SITTENDE

Skulderstå­ende er kjent som dronningen av alle yogaposisj­oner. Praktisere­r du denne posisjonen regelmessi­g, skal det virke balanseren­de på både nervesyste­met og det endokrine systemet (hormonsyst­emet). Nettopp fordi denne asanaen er så viktig, er det lurt å ta seg tid til å lære den i detalj.

FORDELER

✦ Demper stress

✦ Virker oppkvikken­de

✦ Tøyer rygg og skuldre

✦ Stimulerer skjoldbrus­kkjertelen

Tips Når du trenger en oppkvikker, men ikke har mye tid, kan du gjøre skulderstå­ende. Øk gradvis tiden du tilbringer i denne posisjonen til du kan slappe godt av i opptil fem minutter.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway