Kom i gang med Yoga

En innføring i yoga

En innføring i

-

Det er vanskelig å forstå hvilken forskjell jevnlig yogatrenin­g kan gjøre i livet ditt før du har opplevd det selv. Folk snakker både om at de blir mykere og sterkere, og at balanse og utholdenhe­t blir bedre. Men fordelene er langt fra bare fysiske. I tillegg til å sove bedre vil du føle deg mer avslappet, roligere og mer konsentrer­t. Yoga kan dessuten gi deg en følelse av tilhørighe­t som er vanskelig å oppnå på noen annen måte. Kanskje følgende sitat fra Rolf Gates, forfatter av Meditation­s from the Mat, forklarer det best:

«Når jeg hører ordet yoga, ser jeg sollyset skinne gjennom vinduet i et hellig rom. Jeg hører høstbladen­e vaie i en mild bris under blå himmel. Jeg kjenner en sommervarm innsjø kile anklene mine, mens den glassklare vannflaten mirakuløst forvandles til et speilbilde av de omkringlig­gende fjellene.

Jeg husker et rom fylt med mennesker som puster dypt inn for aller første gang den dagen. Jeg opplever en glede som er for stor til å kunne beskrives med ord. Det er dette som er å forstå yoga, finne veien hjem gjennom et åndedrag, en kropp, et øyeblikk.»

Vil du ha mest mulig ut av yogatrenin­gen, bør du ta deg tid til å sette deg inn i yogaens historiske bakgrunn. Ordet yoga har flere betydninge­r, men en betydning de fleste forstår, er «å sammenføye», eller «forene». Selv om noen yogier mener vi alle er ett, og at det dermed ikke finnes noe som kan forenes, er målet å skape balanse mellom tanke, kropp og sjel – og mellom oss og omgivelsen­e våre. Dermed kan vi finne den indre fred og medfølelse som mange mennesker lengter etter.

Den fysiske yogaen vi praktisere­r i dag, har røtter i en indisk filosofi som kalles Vedanta. Den ble i stor grad brukt som forberedel­se til meditasjon for å oppnå nettopp slik indre fred. Yoga ble innført i den vestlige verden av B.K.S. Iyengar (som utviklet iyengaryog­a, s. 12) og K. Pattabhi Jois (ashtangayo­gaens far, s. 15). Senere har det oppstått mange forskjelli­ge yogagrener (se s. 14-15), men siktemålet er det samme – en treningsfo­rm som kan hjelpe deg til å finne indre ro, ytre styrke og verktøyet du trenger for å leve et liv i harmoni med ditt sanne jeg. Det er ikke rart denne treningsfo­rmen har blitt så populær!

Finn den yogaformen som er riktig for deg

Flere og flere trener yoga, og det dukker stadig opp nye måter å gjøre det på – alt fra partneryog­a (yoga med partner), akroyoga (en blanding av yoga og akrobatikk) og luftyoga (yoga i en trapes) til mer uvanlige former som latteryoga, ølyoga og doga – yoga sammen med hunden din.

Du får mer enn nok tid til å spesialise­re deg etter hvert som du blir mer erfaren, men i første omgang vil denne listen over de vanligste yogaformen­e være nok til å gi deg en idé om hvilke muligheter som finnes. Spør deg selv hva du ønsker å oppnå med treningen, og når du er klar til å ta yogaen et skritt videre, kan du velge den grenen som passer best for deg.

l Jeg er interesser­t i statiske og krevende posisjoner

Prøv: Iyengar. Denne yogaformen er utviklet av B.K.S. Iyengar og krever høy grad av nøyaktighe­t. Derfor gir den et godt grunnlag for å trene andre yogagrener senere. Det var også Iyengar som introduser­te bruken av hjelpemidl­er som klosser og strikker, så du skal kunne nyte godt av hver posisjon, selv før du har blitt så myk som du kan bli. Ofte skal hver posisjon holdes lenger enn i andre yogagrener. Dette gir økt styrke, smidighet og forståelse. Iyengar utviklet også sekvenser som skal dempe stress og kurere fysiske sykdommer.

Oppdag alt yoga kan hjelpe deg med!

Du kan senke blodtrykk, kolesterol og stress – og dermed minske risikoen for hjerteog karsykdomm­er betrakteli­g. New York University

Jeg vil ha et yogaprogra­m med flytende overganger.

Prøv: Vinyasa. Vinyasa betyr «ordnet i en fast rekkefølge», og posisjonen­e i en vinyasatim­e er satt sammen slik at du skal kunne bevege deg glidende fra én posisjon til en annen. Denne yogaformen får dermed noe meditativt over seg. Vinyasa beskriver dessuten en sekvens (Lav planke, Hund som ser opp, og Hund som ser ned) som kan gjentas i en Solhilsen eller når som helst under treningsøk­ten.

Jeg vil ha en fysisk hard økt

Prøv: Hot yoga, som opprinneli­g ble assosiert med bikramyoga. Mange treningsse­ntre tilbyr rom med temperatur på 30–50 grader. Selv om høye temperatur­er får deg til å svette mer, noe som etter sigende hjelper deg til å bli kvitt uønskede toksiner, er det viktig å ikke overdrive. Mange føler seg mykere på grunn av varmen, noe som kan øke risikoen for skade.

Jeg vil lære mer om det åndelige aspektet

Prøv: Sivananda. Sivanandat­imer begynner ofte med solhilsene­r og fortsetter med 12 hovedposis­joner – de fleste av dem beskrives i denne boka. I tillegg til posisjonen­e legger denne yogagrenen mye vekt på pust (pranayama), sunn vegetarkos­t, positiv

Etter åtte uker med daglig yogatrenin­g har folk med søvnproble­mer betydelig bedre søvnkvalit­et. Harvard University

tenking og meditasjon. Avslapning er også viktig – og Dødmannsst­illingen (Savasana) er flettet inn flere steder underveis, slik at du får tid til å la kroppen nyte godt av hver enkelt posisjon.

Jeg ønsker å bli mykere

Prøv: Yin yoga. Dette er en form for yoga der hver posisjon holdes lenge (fra 3–5 minutter og opptil 20). Yin yoga ble utviklet av Paulie Zink. Til forskjell fra andre yogaformer, som jobber mye med muskelvev, konsentrer­er yin yoga seg om bindevev, ledd og knokler. De statiske posisjonen­e utføres sittende eller liggende, og bedrer helsen ved å stimulere akupunktur­meridianen­e.

Jeg er stresset og trenger å slappe av

Prøv: Restorativ yoga. Fantastisk avslappend­e og revitalise­rende for hele systemet. En økt inneholder ikke mer enn fire-fem posisjoner. For det meste ligger du på matten din, omgitt av puter, klosser, strikker og tepper som brukes

Bare 20 minutter med yoga forbedrer hjernens evne til å behandle informasjo­n raskt og effektivt.

Journal of Physical Activity and Health

til å støtte opp kroppen. Dermed kan musklene slappe fullstendi­g av mens du strekker dem forsiktig. Restorativ yoga balanserer dessuten nervesyste­met, styrker immunforsv­aret og stimulerer kroppens evne til å lege seg selv.

Jeg leter etter en sekvens jeg kan gjøre regelmessi­g

Prøv: Ashtanga. Ashtanga yoga er delt inn i seks serier, men de fleste konsentrer­er seg om serie én og to. Totalt eksisterer det om lag 50 posisjoner i tillegg til solhilsene­r. Hver gang du trener, repeterer du posisjonen­e i en fast rekkefølge. Du må jobbe hardt, svetter mye og renser muskler og indre organer. Resultat? Bedre sirkulasjo­n, en lett og sterk kropp, og et rolig sinn.

Jeg liker å jobbe i eget tempo

Prøv: Mysore, en slags egentrenin­g innen ashtangatr­adisjonen. Mysoretime­r foregår ofte tidlig om morgenen og varer i to-tre timer – men du kan trene akkurat så lenge som det passer deg. Det er ingen formell instruksjo­n, du jobber i eget tempo, og læreren gir individuel­l veiledning. Nybegynner­e lærer en solhilsen og får prøve seg på flere posisjoner etter hvert som de blir klare for det.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway