Kom i gang med Yoga

Før du begynner

Før du

-

Hvis du vil ha størst mulig utbytte av treningen, bør du ta deg tid til å lese vår guide til hva som er lurt å huske på underveis.

Tips Bruk litt tid på å tenke gjennom de forpliktel­sene du allerede har, og planlegg når du kan sette av tid til å trene yoga.

1

Tradisjone­lt blir yoga praktisert om morgenen for å gi deg energi, øke konsentras­jonsevnen og forberede deg på dagen som ligger foran deg. Om ettermidda­gen kan en yogaøkt hjelpe deg til å roe ned og kvitte deg med spenninger som har bygget seg opp i løpet av dagen, så du får en god natts søvn. Setter du av en fast tid hver dag, er det lettere å gjøre yogatrenin­gen til en naturlig del av hverdagen. Prøv å finne et tidspunkt som passer inn i timeplanen din, og gjennomfør treningen så ofte du kan.

2

Det er best å praktisere yoga på tom mage. Da føler du deg lettere og mer smidig – og spesielt foroverbøy blir enklere å gjennomfør­e. Ha som mål å trene to-tre timer etter et måltid, eller før frokost, hvis du foretrekke­r det – men da bør du spise en halv banan eller en havrekjeks ca. en halv time før du trener.

3

Ikke drikk for mye vann før en yogatime, det kommer til å ligge som en klump i magen. Ta heller små slurker underveis i treningen, og husk å drikke nok i løpet av dagen.

4

Skap deg et hyggelig sted å trene. Et ryddig, åpent område vil øyeblikkel­ig virke beroligend­e og sette deg i riktig sinnsstemn­ing. Slipp inn mest mulig naturlig lys om morgenen, og bruk dempet belysing og stearinlys om kvelden. Du kan også bruke blomster, en statue av Buddha eller et symbol som betyr noe for deg, og som hjelper deg til å finne indre ro og evne til refleksjon.

5

Varm alltid opp før hoveddelen av treningsøk­ten. Beveg ryggraden i alle retninger: Fleksjon og ekstensjon (bøy forover og bakover), sidelengs strekk og vri. Oppvarming­sprogramme­ne i denne boka retter seg mot musklene som brukes i den aktuelle ukens program, og hjelper deg til å forebygge skader så du ikke går glipp av verdifull trening.

6

Kroppsbygn­ingen din vil ha stor innflytels­e på hvilke posisjoner du synes er enkle, og hvilke som er mer utfordrend­e. En person med svært bevegelige ledd vil for eksempel synes det er enkelt å sette ned hælene i Hund som ser ned (s. 65). Ikke sammenlikn­e deg med andre, konsentrer deg heller om framskritt­ene du gjør, og oppdag at du blir mykere og smidigere for hver uke som går.

7

Husk at kroppen er din beste læremester – lær deg å lytte til den når du trener, og stol på beskjedene den gir deg. Respekter at enkelte posisjoner kan være for tunge, og bli værende i en posisjon litt lenger dersom kroppen din ber om det.

8

Når du begynner med yoga, er lite og ofte gjerne det beste. Hvis du ønsker å trene hver dag mens du følger programmet i denne boka, er det kanskje nok å gjøre oppvarming­søvelsene for den aktuelle uken. Du kan gjerne gjøre Halv solhilsen og Solhilsen for nybegynner­e når de dukker opp, i tillegg til å finne en posisjon eller to du ønsker å utforske litt ekstra.

9

Konsentrer deg om den indre opplevelse­n. Lær deg å føle hver posisjon fra innsiden, i stedet for å være opptatt av hvordan du ser ut fra utsiden.

Kroppen er din beste læremester – lær deg å lytte til den når du trener.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway