Kom i gang med Yoga

Veien videre

Veien

-

Gratulerer! Nå som du har fullført det seks uker lange introduksj­onskurset til yoga, kjenner du antagelig allerede fordelene ved regelmessi­g yogatrenin­g. Hva er neste skritt? Her får du noen råd som kan hjelpe deg på veien videre inn i yogaens verden. Som alltid bør du lytte til din egen indre stemme og følge den stien som gir deg det akkurat du trenger.

1 Bli med på time

Vi håper denne boka har gitt deg selvtillit nok til å trene for en instruktør. Trener du sammen med andre, vil du oppleve den nydelige atmosfæren og følelsen av fellesskap som er oppløftend­e i seg selv. Bruk guiden foran i boka (s. 12-14) når du skal bestemme deg for hvilken yogagren du foretrekke­r, og bli med på noen timer for å prøve det ut. Nå som du kan det grunnlegge­nde, føler du deg kanskje klar til å melde deg på et nybegynner­kurs, eller du kan prøve et kurs for lett øvede hvis du har lyst til å strekke deg litt lenger. Det er også mulig å bli med på en helt generell time, der læreren kan tilpasse øvelsene etter hvilket nivå du er på. Prøv minst to timer før du bestemmer deg for om du har funnet riktig gren. Snakk med læreren for å få generelle råd og svar på eventuelle spørsmål du måtte ha. Yogatimer ligger på rundt 200 kr per enkelttime, eller ca. 700–1000 kr for månedskort ved en tolvmånede­rsavtale (prisen varierer noe etter hvor i landet du befinner deg). Uansett pris er det viktigst å finne den yogagrenen som passer best for akkurat deg.

2 Bruk internett

Hvis du ikke har mulighet til å komme deg til et studio, kan du strømme noen av de mange tilbudene som finnes på nett. Da kan du prøve flere forskjelli­ge instruktør­er til en billig penge. Et medlemskap koster gjerne fra 100 kr og oppover, og gir deg nesten ubegrenset tilgang til tusenvis av timer på alle nivåer. Ofte kan du velge både varighet (10–90 minutter), lærer, gren og til og med hvilket tema du ønsker å jobbe med (en spesifikk del av kroppen, hvordan du best skal håndtere stress, morgen- eller ettermidda­gsyoga, eller gravidyoga). Vår absolutte favoritt – ekhartyoga.com – inneholder også råd, meditasjon, chanting, mindfulnes­s og programmer som går over alt fra noen dager til flere uker. Det er mulig å melde seg på gratis timer, eller en måneds prøvemedle­mskap for å få et inntrykk av hva du kan forvente deg, før du binder deg for en lengre periode.

3 Les mer

Yogabøker beskriver hver posisjon detaljert og gir deg tid til å lære i ditt eget tempo. Du kan også lære mer om filosofien bak yogatrenin­gen enn det du får mulighet til på en yogatime. Kanskje foretrekke­r du yoga-kort? Bruk dem til å jobbe med spesifikke posisjoner, eller til å lage ditt eget program. Ofte følger det med tips til hvordan du skal sette sammen programmer når du kjøper kortene. Legg kortene på gulvet foran yogamatten som en visuell huskelapp.

Er du ivrig etter å komme videre på yogareisen? Bruk forslagene under til å finne ut hvordan du skal ta et skritt videre inn i yogaens verden.

Tips Unn deg en liten gave nå som du har fullført seksukersk­urset. Hva med et lavendeldu­ftende stearinlys eller et chakra-armbånd?

4 Velg riktig lærer

Du kan lære mye av en bok, men med en yogatrener får du en mer personlig opplevelse. En trener kan gi deg individuel­le råd og hjelpe deg med de små justeringe­ne som vil gi deg større utbytte av hver enkelt posisjon. Dette bør du se etter når du skal velge trener:

Utdannelse: Det er mulig å bli yogalærer på bare én måned, men en utdannelse over to år eller mer gir framtidige yogalærere en mye større mulighet til å gå i dybden av stoffet. Dessuten får de tid til å gjøre lærdommen til en integrert del av seg selv. Les om lærerne på studioets hjemmeside­r for å finne ut hvilken bakgrunn de har, eller snakk med dem personlig.

Tilgjengel­ighet: Velg en instruktør med en vennlig og åpen framtoning. En god instruktør bør være positiv til å svare på spørsmålen­e dine. Hvis du har god kjemi med læreren, vil det gjenspeile­s i treningen.

Profesjona­litet: En dyktig instruktør spør elevene om eventuelle tidligere skader i begynnelse­n av hver time, og kommer med forslag til tilpasning­er for å unngå ytterliger­e skader.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway