Kom i gang med Yoga

NØYTRALT BEKKEN

TEMA DENNE UKEN

-

DET ER RYGGRADENS JOBB Å HOLDE HODET KLART. NÅR RYGGRADEN KOLLAPSER, KOLLAPSER HJERNEN OGSÅ. B.K.S. Iyengar yogalærer og forfatter

Det finnes to andre posisjoner for bekkenet. Disse har du allerede praktisert i posisjonen Katt/ Ku (s. 27). Katt: Her vippes bekkenet mot ryggen. Halebeinet trekkes innunder kroppen (hvis du trekker navlen inn mot ryggraden, kjenner du det enda bedre), og korsryggen mister sin naturlige bue. Denne posisjonen bruker du i starten av Broen (s. 32) for å hjelpe deg til å strekke ryggraden før du løfter hoftene. Hund: Denne posisjonen brukes i begynnelse­n av mange foroverbøy­er (for eksempel Stående foroverbøy s. 31) og hjelper deg med å holde ryggraden rett. Her løfter du halebeinet og vipper det bakover og oppover. Nøytralt bekken: Se for deg bekkenet ditt som et beger fylt med vann. Hvis du bøyer øverste del av hoftene forover (Hund), renner vannet over den forreste kanten av begeret. Hvis du skyver halebeinet innunder deg og trekker inn magen (Katt), renner vannet over den bakerste kanten av begeret. Når bekkenet ditt er i nøytral stilling, blir vannet værende i begeret! Mange mennesker står med bekkenet bøyd forover, som i Hund. Resultatet er at ryggraden blir unaturlig mye bøyd. Husk å skyve halebeinet innunder deg, da kommer bekkenet ditt i nøytral stilling, og vannet blir værende i begeret!

Yogatrenin­g uke 3

I løpet av de to første ukene av denne seksukersg­uiden for nybegynner­e har vi vist deg en håndfull av yogaens mest kjente posisjoner. Nå er det på tide å repetere det du har lært så langt, så du kan bli enda bedre kjent med øvelsene. Derfor skal du velge ut to eller tre posisjoner fra de siste to ukene som du gjerne vil føle deg sikrere på, og jobbe med dem på et dypere plan. Begynn med å rette på deg selv ved å observere deg selv mens du trener, samtidig som du kjenner på hvordan hver posisjon kjennes innenfra.

Når du står med bekkenet i nøytral stilling, skal ryggraden din ha fire kurver, eller krumninger – to konkave (nakken og korsryggen), og to konvekse (midterste del av ryggen og området ved halebeinet. I yoga har vi som mål å oppretthol­de disse krumningen­e når vi står oppreist.

UKE 3

NYE POSISJONER

✦ Valpen

✦ Helten

✦ Halv hund

✦ Hund som ser ned

✦ Kobra

✦ Gresshoppe, trinn I

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway