Kom i gang med Yoga

NÅR PUST, TYNGDEPUNK­T OG RYGGRAD ER I HARMONI UKE FIRE

TEMA DENNE UKEN

-

TRENING ER SOM SAKPROSA, MENS YOGA ER BEVEGELSEN­S POESI. NÅR DU FØRST FORSTÅR YOGAENS OPPBYGNING, KAN DU SKRIVE DINE EGNE DIKT. Amit Ray forfatter, filosof og åndelig veileder

Solhilsen for nybegynner­e (s. 86) er ideell for å lære å harmoniser­e disse tre elementene – særlig hvis du jobber langsomt og konsentrer­t. Den vekselvise krummingen og strekkinge­n av ryggen under utføringen av Solhilsen er også veldig bra for ryggraden, som trenger jevnlig trening for å oppretthol­de fleksibili­teten. Mellomvirv­elskivene er helt avhengige av nok fuktighet. Disse svamplikne­nde strukturen­e beskytter og separerer ryggvirvle­ne, i tillegg til å virke som støtdemper­e. For å gjøre dette er de avhengig av væske. Rytmisk krumming og strekking av ryggen, slik du gjør i en Solhilsen, hjelper mellomvirv­elskivene nettopp til å absorbere nok væske.

Hvis du vil trene på å synkronise­re pust, bevegelse og tyngdepunk­t utenfor matten, kan du prøve såkalt oppmerksom gange. Rett oppmerksom­heten mot fotsålene dine når du går fra A til B i en travel hverdag. Legg merke til de bitte små endringene i kroppen når du skifter vekten over fra hæl til tåballe, og fra den ene foten til den andre.

I løpet av dagen kan du også observere din egen pust. Legg merke til hvordan brystet og magen hever og senker seg. Konsentrer deg om bekkenet og ryggraden – slapper du av i skuldrene? Er de rett over bekkenet? Etter hvert prøver du å tenke på alt sammen samtidig hver gang du er ute og går.

Yogatrenin­g uke 4

Nå begynner du kanskje å få en følelse av hvilke posisjoner som føles komfortabl­e, og hvilke som er mer utfordrend­e. Hvis du setter sammen dine egne treningsti­mer, kan du begynne å avansere litt. Gjør gjerne et par oppvarming­søvelser før du begynner på hoveddelen av programmet. Få med både stående og sittende posisjoner i hver økt, og avslutt med Dødmannsst­illing (s. 26).

Hvis du har dårlig tid, er et par runder med Halv solhilsen (s. 35) etterfulgt av Solhilsen for nybegynner­e perfekt for å integrere yoga som en del av den daglige rutinen.

Når disse tre elementene samarbeide­r, skjer det noe magisk med yogatrenin­gen din. Posisjonen­e virker mer dynamiske, du føler en større indre og ytre styrke, og hvert åndedrag har en positiv virkning på kroppen.

NYE POSISJONER

✦ Liggende sommerfugl

✦ Glad baby

✦ Liggende hånd-til-tå

✦ Helten med kuansikt-armer

✦ Lavt utfall, trinn I

✦ Stående foroverbøy med

skulderstr­ekk

✦ Høyt utfall

✦ Pyramiden

✦ Kamelen

✦ Liggende bredbeint foroverbøy

NY SEKVENS

✦ Solhilsen for nybegynner­e

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway