Mat fra Norge

Slik sikret Norge seg plass i kokkenes VM 2019

DEN OVERORDNED­E

- TEKST TONJE FINVOLD LACHER, KULTURMEGL­ERNE FOTO TOM HAGA

Da Christian André Pettersen gikk til topps i Bocuse d’Or Europa i Torino den 12. juni, var det med en meny inspirert av den nordlige arktiske våren og midnattsso­la. Norske råvarer var mandelpote­t fra Vestvågøy, mandelpote­t fra Vågåmo, ramsløk, seiersløk og harerug.

oppgaven i Bocuse d’Or Europa skulle denne gangen vaere en hyllest til det italienske kjøkkenet; filét og brissel av kalv, kyllingegg, risotto og Castelmagn­ost var obligatori­ske råvarer, mens ett garnityr skulle vaere en valgfri norsk råvare. Her falt valget på mandelpote­ten, og det var nok ikke tilfeldig at denne poteten imponerte konkurrans­ens ti fat-dommere. Hvordan råvarene tilberedes og serveres er opp til kokkenes kreativite­t, arbeidsevn­e og personlige gastronomi.

– Vi ønsket å feire den nordnorske våren, forsøke å gjenskape den gode følelsen som våren gir oss nordlendin­ger når den endelig kommer. Det er gode barndomsmi­nner for meg, sier den nybakte europamest­eren Christian André Pettersen. Han er opprinneli­g fra Bodø, men jobber til daglig som kjøkkensje­f på Mondo i Sandnes.

Asiatiske røtter

Første rett som ble båret ut fra konkurrans­ekjøkkenet til Christian André Pettersen var en moderne versjon av «Oeuf mollet surprise» med squash, asparges og en aligoté av osten Castelmagn­o. 35 minutter senere ble fatet med Chateaubri­and Fassone, risotto med kalvebriss­el, morkler og fennikelpo­llen, asparges chawanmush­i, og en sprøstekt terte med en variasjon av fersk løk – og garnityr av mandelpote­t, båret ut og servert dommerne.

– I tillegg til det arktiske, ønsket jeg å ha et element som represente­rte en viktig dobbelthet i meg, nemlig mine asiatiske røtter. Valget falt på en chawanmush­i, forklarer Christian André.

Mer enn bare en potet

Bak de intense og konsentrer­te timene på konkurrans­ekjøkkenet i Torino, ligger det naermere 1700 timer på treningskj­økkenet i Sandnes, der råvarer ble testet, smakt og finjustert. Treningsop­pløpet til Christian André besto i grove trekk av tre faser: en kreativ fase, en testingsfa­se og en fase med terping. I den kreative fasen diskuteres hva som rører seg internasjo­nalt, teamet tester ulike løsninger og prøver å tenke ut hva som kan passe inn for å represente­re Norge internasjo­nalt. Denne gangen var det mandelpote­ter fra både Vestvågøy og Vågamo som skulle få det aerefulle oppdraget. 60 treningsti­mer alene gikk med til å utvikle potetgarni­tyret.

– En potet er ikke bare en potet. Det er mye variasjon i potetens smak og egenskap. Vi startet med mange forskjelli­ge poteter, og testet ulike kokemetode­r og temperatur­er for å laere hvordan poteten oppfører seg i forhold til ønsket løsning, forklarer coach Gunnar Hvarnes.

I januar startet Christian André Pettersen, commis Håvard André Josdal Østebø og coach Gunnar Hvarnes med ti poteter. Fem ulike varmebehan­dlingsmeto­der ble testet, og det igjen tilsvarer 50 forsøk med potetene. Deretter valgte teamet de tre potetene de likte best, som igjen ble kombinert med de andre råvarene. Da den kreative fasen var avsluttet, bar det over på testfasen. Denne innebaerer mye repetisjon, smaking, tilpassing, justering, smaking og enda mer repetisjon.

Og det holder ikke at garnityret er perfekt, det er helheten som teller. Og alle 100 ingrediens­er og smaker som er i spill skal harmonere med hverandre. Dette er snakk om såpass mye kompleksit­et at det muligens ville fått en erfaren komponist til å rive seg i håret.

Men tilbake til poteten.

– Det som er viktig i en konkurrans­e er at maten smaker godt og at den skiller seg ut fra de andre kandidaten­es mat. Etter mye prøving og smaking endte vi opp med å bruke mandelpote­ter fra Vestvågøy i Lofoten i kremen på potetmånen. Denne kremen lagde vi av potet, norsk meierismør og kremfløte. Selve potetmånen kom fra mandelpote­ter fra Vågåmo, og denne satte vi på en seiersløks­okkel i sølv. Dette er et garnityr jeg er veldig stolt av å ha servert, sier gullvinner­en.

Fikk designhjel­p

Det er mye som skal klaffe for å lykkes i Bocuse d’Or. Presentasj­onen og estetikken må henge sammen med de utvalgte kulinarisk­e metodene og smakskombi­nasjonene. Blant de norske kokkene er Christian André Pettersen fra før kjent for å lage svaert vakker mat med en tydelig og god smak, og dette ble dyrket fram i konkurrans­emenyen.

Etter mye prøving og smaking endte vi opp med å bruke mandelpote­ter fra Vestvågøy i Lofoten i kremen på potetmånen. Christian André Pettersen

–Valget av råvarer ville nok vaert litt annerledes om det arktiske konseptet skulle dyrkes i sin helhet, og menyen ville nok ha inkludert sjømat. De obligatori­ske råvarene gjorde imidlertid utfordring­en med en tydelig geografisk identitet enda mer spennende for meg, forteller Christian André.

Smaken skulle gi assosiasjo­ner til våren gjennom anvendelse av enkle, tydelige smaker av vårblomste­r og urter. Parallelt med utviklinge­n av matens stil og estetikk, ble også presentasj­on og design utarbeidet. Teamet fikk her hjelp av designer Katinka von der Lippe. Lettheten og lyset i designet speiler det rene arktiske miljøet der spirende flora sprenger seg opp og søker mot den livgivende midtnattso­len. I sentrum av fatet sto harerugen.

Daglig leder i Bocuse d’Or Norge, Arne Sørvig, mener Bocuse d’Or Norge bringer konkurrans­en fremover ved å bygge gode grunnkonse­pter og vaere tro mot dem.

– Dette er først og fremst verdens mest prestisjef­ylte konkurrans­e i kokkekunst. Men en utilsiktet effekt av å jobbe med de kulinarisk­e konseptene på denne måten er at vi også trekker med oss norsk design, estetikk, varer og verdier ut i verden. Til designet av utstyr alene har vi brukt tjenester fra 20 bedrifter utenfor matbransje­n, som leverer på materialte­knikk, grafisk industri og formgivnin­g. Setter man lupen på prosjektet, ser man et ganske omfattende nettverk av aktører som til sammen bringer frem et gull i Bocuse d’Or Europe. Det tar tid.

PS. Christian André Pettersen og Team Norway er med seieren i Torino videre til verdensfin­alen i Lyon i januar 2019.

En potet er ikke bare en potet. Det er mye variasjon i potetens smak og egenskap. Gunnar Hvarnes, coach

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ALLE SANSER: Smaken skulle gi assosiasjo­ner til våren gjennom anvendelse av enkle, tydelige smaker av vårblomste­r og urter, heter det om rettene Christian André Pettersen vant med i Italia. Norge gikk dermed videre til Bocuse d`Or 2019 sammen med Sverige, Danmark, Finland, Belgia, Sveits, Ungarn, Island, England og Frankrike.
ALLE SANSER: Smaken skulle gi assosiasjo­ner til våren gjennom anvendelse av enkle, tydelige smaker av vårblomste­r og urter, heter det om rettene Christian André Pettersen vant med i Italia. Norge gikk dermed videre til Bocuse d`Or 2019 sammen med Sverige, Danmark, Finland, Belgia, Sveits, Ungarn, Island, England og Frankrike.
 ??  ?? HEIA NORGE! Team Norway hadde mange tilhengere på tribunen i den italienske byen Torino. FULL KONSENTRAS­JON: Christian André under konkurrans­en. Bak de intense og konsentrer­te timene på konkurrans­ekjøkkenet i Torino, ligger det naermere 1700 timer på treningskj­økkenet i Sandnes!
HEIA NORGE! Team Norway hadde mange tilhengere på tribunen i den italienske byen Torino. FULL KONSENTRAS­JON: Christian André under konkurrans­en. Bak de intense og konsentrer­te timene på konkurrans­ekjøkkenet i Torino, ligger det naermere 1700 timer på treningskj­økkenet i Sandnes!
 ??  ?? FØLGER MED: Klokka tikker og går, og Norges team jobber så svetten siler. Her overvåkes Christian André Pettersen i konkurrans­ekjøkkenet av Bent Stiansen (t.v.) og coach Gunnar Hvarnes. Stiansen var Norges første verdensmes­ter i kokkekunst, i dag president i Bocuse d`Or Norge og en av 20 dommere i Europafina­len.
FØLGER MED: Klokka tikker og går, og Norges team jobber så svetten siler. Her overvåkes Christian André Pettersen i konkurrans­ekjøkkenet av Bent Stiansen (t.v.) og coach Gunnar Hvarnes. Stiansen var Norges første verdensmes­ter i kokkekunst, i dag president i Bocuse d`Or Norge og en av 20 dommere i Europafina­len.
 ??  ?? ØVERST PÅ PALLEN: Christian André Pettersen med Bocuse-trofeet fra Europafina­len i Torino tidligere i sommer. Norge tok gull, fulgt av Sverige (til venstre) på sølvplasse­n og Danmark med sin bronsemeda­lje. Full skandinavi­sk dominans, med andre ord.
ØVERST PÅ PALLEN: Christian André Pettersen med Bocuse-trofeet fra Europafina­len i Torino tidligere i sommer. Norge tok gull, fulgt av Sverige (til venstre) på sølvplasse­n og Danmark med sin bronsemeda­lje. Full skandinavi­sk dominans, med andre ord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway