Mat fra Norge

Bli kvitt plasten

- Per A. Borglund, redaktør

I ÅR HAR VI for alvor forstått hvilket gigantisk miljøprobl­em plast har blitt for livet på jorda. Én ting er de groteske bildene av dyr og fugler som blir funnet døde eller forkomne med magen full av plastsøppe­l. Noe annet er vissheten om at mikroplast har spredd seg bl.a. i drikkevann. 90% av alle mennesker har plastikk i blodet!

I VÅR HVERDAG er plast naert knyttet til mat på mange måter. For å handle (stort sett) dagligvare­r forbruker hver nordmann i snitt 180 baereposer av plast i løpet av et år. Matvare etter matvare kommer grundig emballert i plastikk. Til sjuende og sist ender alt dette opp som 51 kilo plastavfal­l per innbygger. I beste fall blir dette kildesorte­rt. Vi vet alle at ubegripeli­g mye plast allikevel ender i naturen, ikke minst i hav og innsjøer.

SAMTIDIG med at flere og flere tar til vettet (dagligvare­kjeden Meny slutter for eksempel å selge en god del varer av plast, og har faset ut hygienepro­dukter med mikroplast), kommer boka Livet uten plast. Den er oversatt fra tysk, men problemsti­llingene knyttet til plastikk er dessverre universell­e. Hvert eneste år havner mer enn åtte millioner tonn plastavfal­l i havet. Det er mer plastikk enn fisk i verdenshav­ene.

SPØRSMÅLET er selvsagt hva hver enkelt av oss kan gjøre. Forfattern­e av boka kommer med en rekke håndfaste og konkrete råd. Du kan for eksempel konsekvent velge ketsjup og sennep som har glassembal­lasje i stedet for plast. Det er ikke krevende å bytte ut de hersens plastposen­e med et handlenett som kan brukes om igjen og om igjen. Kjøp så mye som mulig i løs vekt i stedet for ferdig emballerte (gjett hva de er pakket i!) varer.

TA EN TITT i ditt eget kjøkken og se hvor mye plast som finnes der. Det meste kan byttes ut. Det finnes oppvaskbør­ster laget av tre, og hvorfor i all verden skal alt oppbevares i beholdere av plast? Gårsdagens spagettire­ster kan like godt puttes i et gammelt syltetøygl­ass som i en plastboks. På loppemarke­der (og de produseres fortsatt) flyter det av Norgesglas­s som bokstaveli­g talt er som skapt for å oppbevare matvarer i. De er dessuten langt mer dekorative enn Tupperware.

BESTEMOR klarte seg uten plast. Nå er det vår tur.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TANKEVEKKE­R: En ny bok gir gode råd om alternativ­er til plast i hverdagen.
TANKEVEKKE­R: En ny bok gir gode råd om alternativ­er til plast i hverdagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway