Mat fra Norge

Kronikk: Hanen-sjefen om det norske osteeventy­ret

And then we have the Norwegian blue …

- TEKST BERNT BUCHER JOHANNESSE­N, DAGLIG LEDER I HANEN

VI VAR EN LITEN gruppe norske ystere og tilrettele­ggere som satt i den vakre kongressha­llen Kursaal i San Sebastian kvelden den 16. november i 2016. Vi var ganske så trøtte etter den lange reisen, og hovedperso­nen selv, Gunnar Waagen, hadde sovnet. Men han våknet brått i det Kraftkar fikk sin supre bedømmelse og ble kåret til verdens beste ost under World Cheese Awards 2016!

Den norske osteverden har gjennomgåt­t meget store og for det meste positive forandring­er de siste 25 årene. Det har ikke vaert en dans på roser, spesielt ikke for alle de som har turt å satse, men for oss forbrukere har det blitt et eventyr med nesten 100 produsente­r som produserer nesten 300 ulike oster!

Barndommen­s oster

Da jeg var liten var osten en viktig del av frokostbor­dets gleder og sorger. Som liten gutt elsket jeg brødskiver med smør og brun(ost), men syntes det var noe veldig rart med pappas pultost og ikke minst gammelost. Og det hjalp ikke at han tok på syltetøy av og til. Når osteklokke­n ble åpnet, han løftet av glasslokke­t, sev det ut en underlig lukt, og det undret meg at ikke søstrene mine og mamma spiste osten som pappa likte så godt. Da mine barn var små og vi samlet oss rundt frokostbor­det søndag morgen, hadde ikke jeg tatt over min fars osteønsker, og ostene jeg nøt var ofte en fransk Camenbert eller en Roquefort, mens ungene spiste Norvegia.

Dette var på den tiden jeg også var med å drive restaurant­er i Oslo, med Sult & Tørst som den meste kjente. For både kokkene og oss andre var norsk ost noe vi ikke brød oss om. Ostene våre var kun utenlandsk­e, og saerlig fra Mons i Frankrike. Dette endret seg ikke før jeg tok med kokkene på nystartede Bondens marked i Birkelunde­n nedenfor der restaurant­en lå. Der traff kokkene spennende bønder som hadde våget og gå nye veier med deler av melka de produserte.

Det e itjnå som kjem tå sae sjøl…

Den norske ostehistor­ien kan fortelles på flere ulike måter, og kanskje er den litt mer mangfoldig enn vi tror. Men utviklinge­n av norsk landbruk har vaert og er helt grunnlegge­nde for det ostetilbud­et vi får.

Jeg bruker å dele opp tiden i før 1951, da det ble lovpålagt at all ost måtte lages av pasteurise­rt melk, og etter 2001 da dette kravet ble opphevet. I disse 50 årene utviklet norsk landbruk seg på mange måter positivt, med økt produktivi­tet og bedret lønnsomhet, men mye av mangfold både i produksjon og i tilbudet av oster endret seg til det negative. Lokale produksjon­er, ofte knyttet til en aktiv stølsdrift, ble stekt redusert. Og innføring av leveringsp­likt til meieriene bidro sammen med blant annet en sterk fasinasjon for utenlandsk­e mattradisj­oner, til at norske oster kom fullstendi­g i bakevja, ikke minst hos de yngre generasjon­er.

Utvikling av nytt regelverk og økono-

Jeg syntes det var noe veldig rart med pappas pultost og ikke minst gammelost. Bernt Bucher Johannesse­n

miske ordninger har vaert viktige for at gårdsgründ­ere i det hele tatt skulle få lov til å lage ost, og også tørre og satse på en slik produksjon og til slutt også kunne tjene penger på salget av osten. En kort kronikk vanskeligg­jør å nevne alt, men rett til lokal fordeling av egen melkekvote, innføring av henteplikt istedenfor leveringsp­likt av melk, etablering av gode støtteordn­inger og ikke minst kompetanse­miljøer som kunne laere opp nysgjerrig­e bønder i ysting og osteproduk­sjon. Etterhvert begynte også Mattilsyne­t begynt å spille på lag.

Men å få til en slik endring har ikke kommet av seg selv, og saerlig rollene til Norsk Gardsost og Pascale Baudonnel har vaert meget viktige.

Byen e’ Bergen ...

Når Norge nå hadde fått en ost som hadde blitt kåret til verdens beste og konkurrans­en hadde blitt gjennomfør­t utenfor England (der den er blitt arrangert i over 30 år), så slo det meg at kanskje Norge og Bergen kunne vaere et egnet sted for World Cheese Awards. Vi gikk hen og spurte og fikk til vår store glede ja fra eierne av konkurrans­en! Med det begynte den store jobben med å finne samarbeids­partnere og økonomisk støtte til å gjennomfør­e det store eventet som nå heter Oste-VM.

Arbeidet med Oste-VM er blitt en stor dugnad blant alle som jobber med ost i Norge, for økt osteintere­sse og kjøp av norske oster. Alle vi som jobber med arrangemen­t vil få ønske deg hjertelig velkommen til Bergen og Grieghalle­n 2. og 3. november. Det blir en helt unik matoppleve­lse med tusenvis av oster.

 ??  ?? ENTUSIAST: Bernt Bucher Johannesse­n er vokst opp med både mild og stinkende ost på frokostbor­det.
ENTUSIAST: Bernt Bucher Johannesse­n er vokst opp med både mild og stinkende ost på frokostbor­det.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway