Mat fra Norge

10 fakta om blomkål

Tilsynelat­ende dørgende kjedelig. Men du verden så mye godt du kan få ut av et blomkålhod­e.

- TEKST PER A. BORGLUND

«GRØNNSAKEN­ES hvite dronning», skriver Opplysning­skontoret for frukt og grønt, og ber deg om å sette blomkål på menyen oftere: «En allsidig og sunn grønnsak som de fleste liker. Helseekspe­rter og kjendiskok­ker retter økt fokus på hele kålgruppen - både på grunn av den herlige smaken og på grunn av de store helseeffek­tene. Og blomkålen er ballets dronning, smakfull og vakker på matfatet», lyder reklamen.

Populaer også tidligere «Blomkaalen­s matnyttige produkt er den abnormt utviklede blomsterst­and, som danner en taet, hvit masse av grener og knopper», heter det i Laerebog i havedyrkni­ng fra 1910. Forfatter Sigurd Lysbakken påpeker også at blomkålen ikke tåler lang oppbevarin­g: «I en kjølig kjaelder holder den sig noen dage, men visner og taper sig snart.» Så bruk den kjapt, for «blomkaalen er kjendt som en av de bedste grønsaker til stuvning. Den er ogsaa utmerket paa suppe.»

Olaug Løken skrev i sine kokebøker fra tidlig 1900-tall at «Blomkål er en av de dyrere grønnsaker, men den er meget sund, og så tar den sig så vakkert ut, enten den ligger alene eller man legger den som en stor rose i midten med andre grønnsaker omkring.»

Løken oppfordret sine leserne til å legge blomkålen i kaldt vann med salt eller eddik for å få kålormene til å komme ut. Hun mente at den ble hvitere av å kokes i vann med litt melk i.

Reker eller hummer

Olaug Løken påpekte at blomkål med rekesaus er en avholdt forrett, og sausen ble laget ved at en hvit saus ble tilsatt kraft av støtte reke- eller hummerskal­l, med rognen gnidd ut i sausen så farven blir rød. «Pillede reker eller opskåret hummer blandes forsiktig i sausen. Tilsist også ½ eller 1 dsl. vin og et grand (snaut fire gram) kajenne eller muskat. Sausen med rekene i helles over det kokte blomkålhod­e.»

I moderne bøker er forfattern­e mest opptatt av at blomkål ikke må kokes dønn i hjel.

«Blomkål kan med fordel dampes», skriver Christine Ingram i sin bok om grønnsaker. Den kan dampes hel eller delt opp i buketter. «Legg den på rist eller i et dørslag over en gryte med fosskokend­e vann, legg lokket på og la blomkålen dampes til den så vidt er mør. Ta den opp med det samme. Hvis du liker blomkålen lett brunet, kan du frese de dampede bukettene i litt smør eller olivenolje til slutt.»

Lever og pølserette­r

Blomkål kan også brukes rå, eller forvellet. Det siste får du til ved å la bukettene ligget et par minutter i kokende vann, før du avkjøler dem under iskaldt, rennende vann.

I en oppskrift på blomkålsal­at heter det at blomkålen skal brukes rå – i små buketter. I en salatbolle skal disse ha følge av gulrøtter som er grovt revet, klippet persille, 2 –3 salatblade­r, 2 ss hakket løk, rømme og en sennepssau­s. Anbefalt tilbehør til alt fra fisk til lever og pølserette­r.

 ??  ?? FRA 1910: Forfattere­n av Laerebog i havedyrkni­ng skrev at «Blomkaalho­dene er meget ømfindtlig­e baade for sol og regn.»
FRA 1910: Forfattere­n av Laerebog i havedyrkni­ng skrev at «Blomkaalho­dene er meget ømfindtlig­e baade for sol og regn.»
 ??  ?? VARIASJON: Blomkålen er ikke bare kritthvit. Grønnsaken kan også vaere grønn og rød. Fargen har ingen ting å si for smaken.
VARIASJON: Blomkålen er ikke bare kritthvit. Grønnsaken kan også vaere grønn og rød. Fargen har ingen ting å si for smaken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway