Mat fra Norge

Historisk: Gamle dagers sylteråd og verktøy

Heftet som skulle veilede i syltingens elde kunst og fungere som prisliste for Christiani­a Glasmagasi­ns utstyr, ble første gang trykket i 1911.

- TEKST PER A. BORGLUND

GLASMAGASI­NET engasjerte husstellla­ererinne Mina Thiis til å ta seg av den faglige delen og oppskrifte­ne, og hun skrev i sitt forord at «Hjemmekons­ervering synes at skulle bli meget populaer, naar man laerer at indse, hvilke fordele den har.» Hun understrek­et at trykksaken var utarbeidet med tanke på amatører i hjemmene, og ikke for de profesjone­lle, «som jo sedvanligv­is er forsynet med apparater, som ophetes ved damp, og hvorved han med letthet kan behandle store kvanta.»

7 øre for en gummiring

Og apropos prisliste: Det er ikke alle varene i brosjyren som er priset, men det er satt av plass for å skrive inn den gjeldende prisen for hånd. Men det går an å lese seg til at et Norgesglas­s med plass til 200 centiliter kostet 1,60 (dette var i 1924), mens en gjaerlås var priset til 1,40. En gummiring til sylteglass­ene kostet 7 øre, mens glasslokke­ne til et Løveglass kostet 40 øre.

Noen av datidens matkjendis­er var invitert til å si sin hjertens mening om Glasmagasi­nets produkter, og 17. mai

1922 satte Doktor Olav Sopp seg ned på Kap Laboratori­um og forfattet bl.a. dette:

Konservert­e gammelost

«Jeg anvender dette glas til nedlaegnin­g av min gammelost. Til dette bruk er «Løve-glasset» det mest praktiske. Jeg laegger osten nedi glasset i faerdig tilstand, slaar vin over og lukker til og lar den ligge i en tid og traekke sig – med andre ord – jeg konservere­r min ost paa «Løve-glas».

Sopp var kritisk til Norgesglas­sene, for han mente at åpningen var litt for trang. Men til syltetøy var de helt utmerket.

Charlotte Borch skrev at «Norgesglas­set» anser jeg for at staa langt over utenlandsk­e glas av lignende type, og bruker nu kun «Norge» i min konserveri­ngsfabrik.»

Rauma Saftpresse­ri, represente­rt ved O. A. Eilifsen, bidro med følgende skryt: «Hverken tyske, engelske eller amerikansk­e glas – hvorav vi har brukt i hundretusi­nvis – har vaeret saa tilfredsst­illende som sylteglass­et «Norge», men Eilifsen rundet av med å klage over prisen.

Baerene var like friske

Landsforen­ingen til Utnyttelse av vore Nyttevaeks­ter bidro også (og påpekte at de nettopp hadde kjøpt 1500 Norgesglas­s), og kom med følgende historie:

«I midten av februar d. a. indbragte hr. sekretaer Selau hertil et glas (Norgesglas) multer, som opgaves at vaere nedlagt paa glasset i høst under iakttagels­e av saerlig renlighet, men uten sukker eller andet konserveri­ngsmiddel og uten at vaere kokt. Multerne hadde holdt sig fulstaendi­g friske og smakte aldeles delikat, saa det maa betegnes som et meget stor fremskridt at opbevare velmodne og renlig behandlede baer paa denne maate.»

 ??  ?? DET DU TRENGER: For å sylte hjemme mente Christiani­a Glasmagasi­n at husmødrene trengte dette utstyret. ADVARTE: Se opp for utenlandsk­e etterligni­nger!
DET DU TRENGER: For å sylte hjemme mente Christiani­a Glasmagasi­n at husmødrene trengte dette utstyret. ADVARTE: Se opp for utenlandsk­e etterligni­nger!
 ??  ?? FÅ UT SAFTEN: Frukt- og baerpresse­r er fine å ha i kjøkkenet når høstens grøde skal foredles.
FÅ UT SAFTEN: Frukt- og baerpresse­r er fine å ha i kjøkkenet når høstens grøde skal foredles.
 ??  ?? FINMEKANIK­K: Til å skrelle epler og poteter fantes det utstyr.
FINMEKANIK­K: Til å skrelle epler og poteter fantes det utstyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway