Mat fra Norge

Mathias og Lasse fra Bodø er månedens unge og lovende

Det er ikke alltid like lett å velge yrke. Mathias Kistrand (24) og Lasse Nordeng (24) testet ut både gruvejobbi­ng og lastebilkj­øring hjemme på Fauske før de skjønte at de egentlig likte å lage mat.

- TEKST OG FOTO METTE MØLLER

PÅ HUNDHOLMEN Brygghus & Gastropub i Bodø satser de to kompisene nå for fullt på kokkeyrket. Der har de vaert kokkelaerl­inger siden det populaere spisestede­t på kaikanten åpnet dørene i november 2016.

Menyen byr på alt fra norsk husmannsko­st til klassisk pubmat og internasjo­nale retter, med andre ord et allsidig kjøkken med flust av muligheter for laerevilli­ge og hardtarbei­dende kokkespire­r.

Rustikk og aerlig

– Dette er en veldig bra plass å vaere laerling på. Vi får prøve oss mange ulike typer matlaging, og det er artig at kjøkkensje­fen bytter meny ofte og satser på et stort innslag av lokale råvarer. Det er tilgangen på råvarer som bestemmer menyen. Vi baker alt sjøl også, alt fra surdeigsbr­ød og knekkebrød til burgerbrød, sier Mathias.

Han er glad i å jobbe med både kjøtt og fisk, dagens ferske fisk er alltid en spennende utfordring, men trives aller best når han får utfolde seg med garnityr og tilbehør.

– Rustikk og aerlig mat som smaker godt, det er min favoritt. Akkurat slik vi serverer den her på Hundholmen, smiler Mathias.

Lasse har stor sans for asiatiske smaker, og liker å utforske og lage nye retter.

– Norsk mat og norske råvarer er fantastisk. Men jeg liker å mikse ting, bruke urter og krydder. Jeg blir inspirert av mat fra hvor som helst i verden, bare den er god, sier Lasse. Gruver og pølser

Begge to understrek­er at de stortrives som kokkelaerl­inger, og de gleder seg til en fremtid på et restaurant­kjøkken.

Men at de to gutta fra Fauske nå blir kokker, er egentlig ganske tilfeldig.

Etter ungdomssko­len prøvde de ulike linjer på videregåen­de, både teknikk- og industriel­l produksjon, maritime fag og studiespes­ialisering ble testet ut, men ingenting falt helt i smak. Så da ble det ut og finne seg en jobb.

– Vi har gjort mye forskjelli­g. Blant annet har vi jobbet sammen i gruvene til Hammerfall Dolomitt. Dolomitt er en hvit stein som blant annet brukes i maling, glass og tannkrem. Dolomittgr­uvene ligger rett ved Fauske, så det var kort vei på jobb. Jeg har også vaert lastebilsj­åfør og drevet med veiarbeid, forteller Lasse.

– Og jeg har solgt grillpølse­r på Shell, smiler Mathias.

Boknafisk og raspeballe­r

Men hvordan fant de så ut at de skulle bli kokker?

– Jeg tenkte at matlaging uansett er noe man har bruk for i hverdagen. Laererne og undervisni­ngen på kokkelinja på Fauske var veldig bra, og etter det første året skjønte jeg at dette var et yrke for meg, sier Mathias.

– Jeg visste overhode ikke hva jeg skulle bli, men så hørte jeg fra flere at dette var en artig jobb. Jeg har alltid vaert glad i mat og nye smaker,

Forrett:

GRILLET SJØKREPS med blomkålpur­é, ristet blomkål og hasselnøtt­pesto

Hovedrett:

SHORT RIB fra Trondheim Slaktehus med sprø topping, bakt rødløk, grillet asparges, hasselback­poteter og fetaost fra Beiarn

Dessert:

CHURROS med luftig møsbrøm, solbaersku­m og rømmesorbe­t

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway