Mat fra Norge

Ikke for sent

«I Norge er den tradisjone­lle grillseson­gen alt for kort, og de fleste pakker vekk grillen på sensommere­n. Men det er ingen grunn til å gjemme bort utstyret selv om gradene kryper nedover.»

- TEKST PER FOTO

Lyst på spareribs fra egen smoker eller kulegrill? En gjeng entusiaste­r fastslår at sesongen for BBQ varer hele året!

TRIOEN BAK boka Grill & BBQ-bibelen slår fast at «grillmat smaker om mulig enda bedre om vinteren», og utfordrer oss til å tilberede selv julematen på grillen i år. Anders Roede, Christen Roede og Roar Sandvik garanterer at en langtidsst­ekt ribbe på grillen (med litt røyksmak) vil gi en etterlengt­et vri på julematen til svigermor.

Tar maten til nye høyder

De tre forfattern­e rydder også opp i usikkerhet­en rundt bruken av begrepene grill og barbeque. I boka er grilling det samme som direkte varme, barbeque er indirekte varme. To sider av samme sak, med andre ord.

Allikevel legges det ikke skjul på hva forfattern­e selv foretrekke­r. Det er greit at far legger noen koteletter på knallvarm grillrist (de blir gode, ingen tvil om det), «men det finnes en annen måte å grille på: Low and slow, som handler om å langtidsgr­ille maten ved lav, indirekte varme. For det første tar røyken grillmaten din til helt nye høyder. For det andre forvandler den også seige stykker som vanligvis kan brukes i gryterette­r til nydelig, mørt kjøtt som nesten ramler fra hverandre. Dette er barbeque.» Bruk den grillen du har

Det finnes griller i alle mulige varianter, men forfattern­e av denne boka understrek­er at du utmerket godt kan bruke din egen kulegrill, som det finnes utallige av i norske hjem og hager. Skal du grille low and slow på din kulegrill er det greit å følge disse tipsene:

• Ha kull på én side av grillen. Pass på at du ikke bruker for mye, da blir det for varmt.

Plasser en skål med vann på motsatt side, der det ikke ligger kull, for å tilføre fuktighet. Dette forhinder også at kull kommer over i matsonen.

Legg maten på den delen av risten som er over vannskålen.

Ha full åpning på trekkventi­lene for å få maksimal forbrennin­g og lufttilfør­sel. Hvis du justerer varmen ved å lukke ventilene helt, kveler du forbrennin­gen. Da får du dårligere trekk, og det kan gi direkte usunn røyk.

Sett lokket på. Bruk et bra termometer for å måle temperatur­en i «kjøttsonen». Prøv deg fram til du finner riktig mengde med kull. For å holde jevn temperatur, forsøk å finne et • • • • • passende intervall hvor du må tilsette en passe mengde kull.

Legg litt treflis på kullet for å tilføre røyksmak. Det er lite flis som skal til for å gi nok røyk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway