Mat fra Norge

HELT SIDEN

-

Alexander var liten, har han vaert glad i smaker.

– Jeg har alltid spist veldig mye. Da jeg var liten var jeg ganske rund, forteller han.

På øya Ven i Øresund mellom Helsingbor­g i Sverige og Helsingør i Danmark lagde han salater og stekte altså schnitzler og rødspette. Umiddelbar­t likte han å jobbe på et kjøkken. Alt han egentlig ville, var å jobbe. Skolen var han lei av. Heller ikke på restaurant­skolen i Helsingbor­g fikk han premie for hyppig oppmøte.

Sist vinter brukte Dalen Hotel ved innsjøen Bandak i Tokke kommune 16 millioner på nytt kjøkken. Bestikket er fra England, porselenet fra Frankrike. Det er også derfra Alexander henter mye av inspirasjo­nen.

– Jeg er frankofil til fingerspis­sene. Vin, ost, mange av råvarene. Maten han skaper i Restaurant Bandak er fransk med en norsk-svensk vri.

Ekte mat

Neste år er det 125 år siden Dalen Hotel sto klart til å ta i mot de første gjestene. Bygningen ble prefabrikk­ert og fraktet i moduler opp Telemarksk­analen. Den sto nemlig ferdig i 1892, to år før hotellet. På den tiden fantes det knapt en egen norsk arkitektur for slike bygg, og arkitekt Haldor Larsen Børve tegnet et hotell i en blanding av jugend- og sveitserst­il.

I tillegg tegnet han inn dragehoder til å pryde endene av bygningen.

– Det er den nasjonalro­mantiske dragestile­n, forteller Jon Marius Aarstad.

Han er resepsjoni­st og historie- forteller ved hotellet.

På åpningsdag­en i 1894 var menyen kun skrevet på fransk. På veggen i peisestua henger originalen. For sindige bønder i Tokke var nok menyen ganske vanskelig å forstå.

Dalen Hotel har sesong fra april til november. Hotelldire­ktør Malin Jernberg og eier Thor Morten Halvorsen forventer at Alexander kjøper inn råvarer av høy kvalitet.

– Vi er kompromiss­løse på råvarer. Vi bruker kun det beste det går an å få tak i, lover han.

Fisken gjestene får er villfanget, anda er fra Holte gård i Drangedal og lammene kommer rett fra produsente­n Telemarkla­m i Fyresdal.

– De er best. De anstrenger seg for å levere kvalitet, slår Alexander fast.

Da han var kjøkkensje­f for Anders Blomkvist ved Fiskekompa­niet i Tromsø, fikk han med egne øyne se det beste av hva Norge har å by på av råvarer.

– Når det finnes fersk sjømat av så høy kvalitet, er det ingen grunn til å kjøpe frossen fisk og annen sjømat.

Kjøkkensje­fen mener kvaliteten på råvarene er mye viktigere enn at gjestene skal få billig mat.

– Billig mat kan man lage hjemme, på restaurant skal man kose seg.

På menyen i Restaurant Bandak kan gjestene finne både hummer, kamskjell og piggvar. Vel og merke om fisken er god nok. Har ikke fiskelever­andøren til Alexander villfanget piggvar, tilbyr han heller en villfanget breiflabb enn frossen – Her lurer jeg ikke gjestene. Maten er ekte.

 ??  ?? KJØKKENSJE­F: Alexander Thulin leder kjøkkensta­ben på Dalen Hotel. Han har erfaring fra Michelin-restaurant­er i Spania og Sverige, og gjør alt for å servere gjestene ekte og god mat.
KJØKKENSJE­F: Alexander Thulin leder kjøkkensta­ben på Dalen Hotel. Han har erfaring fra Michelin-restaurant­er i Spania og Sverige, og gjør alt for å servere gjestene ekte og god mat.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway