Mat fra Norge

Gir deg kunnskap og lyst til å sanke

-

MATSOPPER

Sikre å plukke, gode å spise

Barbro Forsberg og Stefan Lindberg 224 sider

349 kroner

Gyldendal

BØKER OM SOPP bør ha enkelte soleklare kvaliteter. De skal hjelpe deg til å kjenne igjen soppene ute i skogen, det betyr at bildene må vaere bra. Bøkene bør gi deg inspirasjo­n til å dra på sopptur. Og det er fint hvis de gir deg kjennskap og kunnskap om sopper du ikke før har kjent eller tatt deg bryet med å lete etter.

Spiselige slektninge­r

Denne (egentlig svenske) boka fikser alle disse biffene. Her har forfattern­e tatt for seg 40 matsopper, eller som de skriver det selv i forordet: «Disse underjordi­ske organismen­e som skaper slike himmelske smaksopple­velser.»

Dette er altså boka der du ikke bare kan lese alt mulig rart om steinsopp (kalt skogens konge), men også slektninge­ne finlodden steinsopp og rødbrun steinsopp, begge like gode matsopper. Her kan du altså utvide horisonten på 1-2-3.

Hvordan er så boka organisert? Innledning­svis får du masse generell informasjo­n om artsbestem­melse og leting. Et eget kapittel heter sopp på kjøkkenet, der kan du laere om tilberedni­ng, forvelling og frysing, tørking, bløtleggin­g. Jeg laerte noe nytt her, nemlig at vannet ikke må vaere over 40 grader. (Mange bøker og kokker snakker om å bruke kokende vann.)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway