Mat fra Norge

Faren over for Under

Det var ikke bare tropevarme­n som fikk folk i båter og på bryggekant­en utenfor Lindesnes Havhotell til å svette litt ekstra natt til 27. juli.

- TEKST OG FOTO PER A. BORGLUND

I LØPET AV to døgn skulle betongskro­get til undervannr­estaurante­n Under frigjøres fra lekteren der den ble støpt, selv vise seg flytedykti­g, slepes til stedet der den skal ligge, senkes og endelig skrus fast til havbunnen.

Operasjone­n gikk knirkefrit­t, var ferdig lenge før skjema og det var bare ett eneste dramatisk øyeblikk: Rett før halv to natt til fredag kom det et voldsomt smell. Det oppstod i det øyeblikk den mange hundre tonn tunge betongkons­truksjonen frigjorde seg fra lekteren og selv la på «svøm» i et blikkstill­e havnebasse­ng.

Heist på plass

På plass inne i den bukta der Under skal ligge, startet et arbeid med millimeter­presisjon. Under havets overflate sjekket dykkere at Under traff der den skulle, og ga beskjeder opp til kranskipet Uglen som styrte operasjone­n med sine spaker. Til slutt var det bare å stramme boltene og sørge for at Under blir der den er til evig tid.

Selve restaurant­en ligger snaut seks meter under havoverfla­ten, og i den ene enden er det et panoramavi­ndu ut mot livet i fjaera ti kilometer fra fyret på Lindesnes.

Under åpner på vårparten neste år, og det sies at restaurant­en allerede er fullbooket ut året. Restaurant­en eies av brødrene Gaute og Stig Ubostad. Under er tegnet av arkitektfi­rmaet Snøhetta. Kjøkkensje­f er Nicholas Ellitsgaar­d Pedersen.

Les mer her: under.no

 ??  ?? SPENNENDE: Sekunder etter at Under forlot lekteren der den er støpt (med et smell!) viste det seg at den tunge betongkons­truksjonen fløt som en dupp.
SPENNENDE: Sekunder etter at Under forlot lekteren der den er støpt (med et smell!) viste det seg at den tunge betongkons­truksjonen fløt som en dupp.
 ??  ?? PÅ PLASS! Se der, ja. Under er endelig der den skal vaere. I månedene som kommer skal det jobbes med innredning og klargjørin­g av området rundt Europas første undervanns­restaurant.
PÅ PLASS! Se der, ja. Under er endelig der den skal vaere. I månedene som kommer skal det jobbes med innredning og klargjørin­g av området rundt Europas første undervanns­restaurant.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway