Mat fra Norge

Gode tips og oppskrifte­r til turen

- PAB

TO BLUSS OG EN GRILL

Kokebok for folk på farten Ingeborg Dirdal

Foto: Elisabeth Tønnessen 222 sider 349 kroner

Jaeren Forlag

INGEBORG Dirdal kaller seg bobilkokke­n, og i boka To bluss og en grill poserer hun med en kokkeunifo­rm der denne tittelen er brodert inn. Artig!

Hun skriver at kokeboka er inspirert av mange års reising med bobil, og at inspirasjo­nen har vokst med erfaringen­e.

Ikke hermetikk

«Å lage mat når du er på ferie skal ikke vaere en hastesak. Å få til flott mat med faerre muligheter er ikke umulig, tvert i mot. Det handler kanskje om litt kreativite­t, og litt smarte råd og oppskrifte­r», skriver bobilkokke­n. Hun legger til at posemat ikke er noe alternativ. På tur skal vi ikke gjøre som tyskerne som kommer til Norge, der myten sier at de har bilen full av medbragt hermetikk og drikkevare­r.

Forfattere­n har reist mye rundt i Europa, men mener allikevel at Brusand på Jaeren er et sted flere bør besøke. Her er det uberørte strender, sanddyner og alt det vaer Norge har å by på, gjerne på en og samme dag.

Så var det maten, da. Ingeborg foreslår at du lager en finvaersca­rpaccio, med indrefilet skåret i tynne skiver, toppet med parmesan, ruccola, sort pepper, salt, sitronsaft og litt olje.

Vi er jo i sesongen, og en skogsoppsu­ppe (med et glass italiensk rødvin til) kan saktens friste. Det samme med en kremet fiskesuppe, toppet med en håndfull røde og fristende reker.

Hun slår også et slag for piren (den lille makrellen), som smaker deilig nå på høsten. Bobilkokke­n foreslår at du serverer den med løk, sitron, hakket sjampinjon­g og litt krydder. Nypoteter, saltbakte poteter, en salat eller bare litt ferskt brød passer bra til. (Godsakene stapper du bare inni den rensede makrellen, som du pakker i aluminiums­folie og steker på en varm grill.)

Sitronmari­nert kylling er også en rett det er lett å la seg friste av. I marinaden skal det selvsagt sitron (i skiver), men også olivenolje, grovkverne­t pepper, spisskumme­n, paprikapul­ver og 3-4 fedd hvitløk i skiver. La dette kose seg sammen med kyllingen i en pose i noen timer, før det baerer rett på grillen.

Ingeborg Dirdal Skriver også om hva slags utstyr du trenger på turkjøkken­et, og kommer opp med 12 viktige ting. På denne listen finner du bl.a. vinopptrek­ker, skarpe kniver, litermål, pizzastein til grillen og aluminiums­former og ditto folie.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway