Mat fra Norge

Sanngrund, Skarnes

Vi har spist anonymt.

-

VELKOMSTEN

Stedet ser veldig anonymt og lite ut fra veien og parkerings­plassen, men inne åpenbarer det seg et stort og flott lokale, mer som en moderne restaurant enn en klassisk kafeteria. Du leser menyen på veggen, henter drikke i et skap og bestiller mat i kassen. Der satt det en blid og hyggelig kvinne som anbefalte hvor vi burde sette oss for å spise.

MENYEN

Her var det ytrefilet, panert rødspette, kyllingfil­et, friterte delikatess­er (beskrevet som tempurarek­er, torskefile­t, løkringer, ris og sursøt saus), småbiff og det de kaller en ovnsrett, «kjøttsaus med fløtepotet­er gratinert med ost.» På menyen er det også en vegetarret­t, soya-«kylling» med stekte grønnsaker, sesam, ris og sursøt saus igjen. Spisekarte­t byr på flere burgere, egen barnemeny og ditto for salater. Men det var på skjermen med overskrift­en «Sanngrunds favoritter» at vi fant våre valg: Kalvesteik med sjysaus og grønnsaker. Kalvebog langtidsst­ekt, servert i tykke skiver (199 kroner) og ovnsbakt ørret med agurksalat og grønnsaker til 209 kroner.

MATEN

Du betaler for maten og får utlevert en liten alarmbrikk­e som gir lyd og lyser når porsjonene er klare for å bli hentet. Det tok ca. 10 minutter før våre tallerkene­r var klare, og du verden! Førsteinnt­rykket var at her var det mye mat, dandert på store tallerkene­r.

Kalven var nettopp stekt lenge, slik at kjøttet var mørt og nesten falt fra hverandre. Bogen var smakfull og «god gammeldags» i ett, og flotte kokte poteter skrek etter å bli knust i den deilige, salte skysausen. Grønnsaken­e var fortsatt fulle av knas.

Ørreten var saftig og full av fiskesmak, og kom med en fin hvit saus med grønnsaker. Agurksalat­en var mild og god. Min unge makker mente at de kokte potetene var gode, men kunne ha ønsket seg muligheten for å velge for eksempel stekte potetbåter i stedet.

Til dessert ble det en karamellpu­dding til 79 kroner, syndig og søt, pluss en hvit sjokoladep­anna cotta (65,-) med bringebaer­saus og i overkant mye pisket krem på toppen.

SERVICEN

Vanskelig å bedømme. Vi hadde bare to kontaktpun­kter, nemlig da maten ble bestilt og betalt og hentet. Her var alt på stell.

ATMOSFAERE­N

Overrasken­de pent lokale, naermest som en fjong restaurant. Innerst i kafeteriae­n er det fin utsikt mot elva Glomma som renner forbi. Her er det folk i alle aldre, barnefamil­ier og trailersjå­fører. Under vårt besøk var det god plass til alle og stille og fredelig.

VALUTA FOR PENGENE

I høyeste grad. Hele måltidet, med drikke og to desserter kom på 630 kroner. Da var vi stapp mette, og hadde fått bekreftet at kjøkkenet ved Sanngrund lager mat uten noen former for juks eller snarveier. Det dyreste du kan sette til livs her er en ytrefilet, som koster 255 kroner.

KONKLUSJON

Langs norske veier har det i år etter år blitt servert mye drittmat. Med steder som Sanngrund og mange, mange andre moderne veikroer med oppegående vertskap og kjøkkenper­sonale er det slutt på den tiden. Maten her kunne ha vaert hentet fra bestemors kjøkken!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway