Mat fra Norge

Arne Brimi vil ikke tulle med moltene, de er best fra myra!

De guloransje baerene er eksklusive og fristende, og skal behandles med aerbødighe­t.

- TEKST OG FOTO METTE MØLLER

ARNE BRIMI synes molter smaker aller best rett fra myra. Nyplukkede moltebaer med et lite dryss sukker er en delikatess­e for kokken på Vianvang.

Det samme er lune og lett sukrede molter servert med pisket krem.

Unik smak

– Baerene skal vaere lune, men ikke kokte. Når du skal servere molter, kan du egentlig ikke gjøre det enkelt nok. I alle fall ikke hvis du har fått tak i fine baer. Den tradisjone­lle moltekreme­n til jul er i så måte en flott variant, mener Brimi, som også anbefaler oss å prøve molter gratinert i eggedosis.

Molta er selve «dronningen» blant de viltvoksen­de baerene, og smaken er helt unik. Mild og aromatisk, med akkurat passe mye sødme og syrlighet. En smak det er vanskelig å kopiere.

– I dag opplever vi at stadig flere kjemiske smaker blir blandet inn i maten. Det originale blir kopiert. Til og med i vann på flaske får vi slike kunstige smaker. Det er jo ikke vann med bringebaer vi drikker, det er vann med kjemiske smaker av bringebaer, sier Brimi engasjert.

– Men molta går det ikke an å kopiere. Kanskje delvis, men ikke noe mer. Molta er litt hellig for meg i forhold til dette. Vi må ivareta det originale, og nyte smaken slik den er. Jeg har stor respekt for molta, og jeg vil ikke tulle for mye med den, men behandle den mest mulig naturelt, sier Brimi.

Ikke kok for lenge

Det er stas og fest å servere molter. Baerene er ikke alltid så enkle å finne. De trives best på myrsletter enten langt til fjells eller i kronglete krattskog. Slik som fine og hemmelige kantarells­teder har mange av oss ei egen moltemyr vi gjerne vil holde for oss sjøl. Litt hemmelighe­ts- kremmeri er det alltid rundt moltehøste­n.

– Det vokser ikke så mye molte akkurat her rundt Vianvang, men jeg har noen myrer, smiler Brimi.

Han tømmer et stort spann av de eksklusive baerene utover kjøkkenben­ken. Noen skal serveres som de er, med litt sukker og krem. Resten skal bli til syltetøy og likør.

– Moltesylte­tøy er elegant og godt. Det er viktig at baerene ikke koker for lenge, og jeg bruker heller ikke mye sukker. De som ønsker mer søtsmak kan ta i litt ekstra, men modne molter er ganske så søte i seg sjøl, mener Brimi.

En spennende moltelikør lager han enkelt med vodka, litt sukker og godt modne molter på ei glassflask­e. Et av syltetøyen­e får en liten smak av akevitt.

– Jeg har prøvd mye forskjelli­g, men har kommet fram til at oppskrifte­r med molter ikke skal vaere for kreative, understrek­er Brimi.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway