Mat fra Norge

Kronikk: Hvordan takker vi Ingrid Espelid Hovig for maten?

Det er flott at Ingrid Espelid Hovig hylles for sin livslange innsats for norsk mat. Men nå bør NRK levere mer enn gode ord.

- TEKST IRENE HALVORSEN, SJEFREDAKT­ØR I NATIONEN

INGRID ESPELID HOVIG. Bare å tenke på henne gir meg vann i munnen. Jeg kjenner duften av nybakte boller. Eller lukten av sprø svor. Inne i hodet kjører en saktegåend­e film, av den lille dama med den syngende dialekten, hverdagsma­t og kjendisgje­ster.

Det er sagt og skrevet mye vakkert om «hele Norges matmor» etter at Ingrid Espelid Hovig døde 3. august, 94 år gammel. Hun etterlater seg en formidabel arv som formidler av mat, matkultur og ernaering. Hun sto bak mer enn 300 sendinger av Fjernsynsk­jøkkenet på NRK og skrev eller bidro til hele 50 kokebøker. Den rutete kokeboken er solgt i mer enn 250.000 eksemplare­r i Norge. Det når ikke helt opp mot de 1,3 millioner solgte eksemplare­ne av originalen, Den rutiga kokboken, som kom ut i Sverige et par år før. Like fullt har også den norske versjonen blitt en slags bibel. Selv fikk jeg boka for over 30 år siden, da jeg flytta på hybel for å gå på skole. Og jeg har stadig glede av den.

Hvordan ble Espelid Hovig «hele Norges Ingrid»? Det handler litt om mediehisto­rie: Da husstellae­reren fra Opplysning­skontoret for fisk deltok i prøvesendi­nger fra Marienlyst i 1956, var det ifølge NRK bare rundt 100 hjem som hadde fjernsyn. Da de ordinaere fjernsynss­endingene startet var TV synonymt med NRK. Det var det alle så på.

Det handler nok også litt om at hun var så vanlig. Hun lagde vanlig mat. Espelid Hovig brukte poteter og kål, sild og lam, hun bakte brød og boller. Det var ikke noe jåleri.

Var ikke persillebl­ad!

En bonuseffek­t var den vakre dialekten; fremmed og hjemlig på samme tid. Slik omtalte en vestlandsv­enn røttene hennes: «AEtta frå Askøy med mor frå Hardanger. Etternamne­t Espelid er ifrå Åsane, andre sida av Langavatn, når du står i Vågsbotn.» Det er jo sånn vi nordmenn forklarer hvor folk kommer fra. Det sier noe om hvem vi kjenner og hva vi er laget av.

Ingen har gjort mer for persillekv­asten enn Espelid Hovig, men hun var ikke noe persillebl­ad, for å låne kringkasti­ngssjef Thor Gjermund Eriksens ord. I båretalen fortalte han at persilledy­rkere i Rogaland ville hedre henne med en statue i 1995. «Det takket hun bestemt nei til. En fullstendi­g fjern idé, mente hun. Pengene burde heller brukes på ofrene for krigen i Jugoslavia.»

Men hun tok imot da Kongen utnevnte henne til ridder av 1.klasse av St. Olavsorden i 1994. Hun delte på aeren: «Det er husstellae­rer jeg er. Dette er en stor hyllest til alle husstellae­rere rundt i landet (…) Gjennom fjernsynet har jeg bare vaert så heldig å ha veldig mange elever på en gang.»

Allerede før nyheten om Espelid Hovigs bortgang kom, strevde jeg over tastaturet over følgende paradoks: Aldri har det vel vaert så mye prat om mat og matlaging. TV-kanalene er fulle av matprogram­mer, det gis ut en uendelig rekke kokebøker og alle dagligvare­kjeder med respekt for seg selv har ansatt en kokk eller utgir oppskrifte­r og råd om hverdags- og festmat.

TV-programmen­e har betydelig større underholdn­ings- enn informasjo­nsverdi. Du blir neppe noe flinkere til å lage mat av «å se illsinte mesterkokk­er eller hvordan C-kjendiser har det på kjøkkenet», som leder av Geitmyra matkulturs­enter, Andreas Viestad, har påpekt i Aftenposte­n.

Lite variert kosthold

Vi har blitt analfabete­r når det gjelder mat. Kunnskap om mat og matvarer, om sesongvari­asjoner og hva man kan bruke ulike deler av dyr eller fisk til, er fravaerend­e. Det viser seg blant annet i at en gjennomsni­ttlig norsk familie varierer

 ??  ?? FORFATTER: Irene Halvorsen, sjefredakt­ør i Nationen.
FORFATTER: Irene Halvorsen, sjefredakt­ør i Nationen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway