Mat fra Norge

Trondheim har fått nytt utsalg av utvalgt lokalmat

Da drømmeloka­let ble ledig på Lademoen i Trondheim, var det bare for den tidligere snekkeren Sjur K. Almskår å hive seg rundt og la en mangeårig drøm gå i oppfyllels­e.

- TEKST OG FOTO ELLEN M. E. LUNDRING

PÅ ET HJØRNE i Mellomveie­n på Lademoen i Trondheim ligger Filialen, byens nyeste lokalmatbu­tikk. Etter at byens mathall ble nedlagt, har det vaert langt mellom spesialmat­butikkene. Det ville Almskår gjøre noe med.

– Grunnen til at jeg startet Filialen var at jeg så at markedet var veldig klart for en slik butikk. Jeg ser også at leverandør­ene vil ha butikken, forteller han.

Med rimelige brukte kjøle- og frysediske­r og noen timers arbeidsinn­sats har det 23 kvadratmet­er store lokalet fått en rustikk låvefeelin­g med hardangers­øm på veggen og bakst i vinduene. Aller mest fornøyd er likevel den nybakte butikkinne­haveren med plassering­en.

– Østbyen er det nye, det kommer til å blomstre her etter hvert.

Satser på kjøl- og frys

På kort tid har Sjur rukket å få både stamkunder og eksklusive leverandør­er. Han kan nemlig skilte med byens sannsynlig­vis beste utvalg av Rørosis, som han har satset på i sommer, i tillegg til grillmat. Nå forbereder han seg på viltsesong­en.

– Jeg kommer til å følge sesongene gjennom året. Til jul kommer jeg for eksempel til å ta inn både rull og sylte i små og store biter og ta imot bestilling­er på både julemat og spekemat. Jeg vil også tilby egne julepakker for firmaer som ønsker å gi bort til sine ansatte eller kunder.

Sjur vil også satse på vegetarmat, for å møte den økende popularite­ten. I tillegg vil han ta inn ulike typer korn, saerlig urkorn, samt krydder og se på muligheten for å dyrke urter i butikken. Tørrvarer og oljer kan også bli å finne i butikkhyll­ene.

– Til nå har jeg prioritert å ta inn kjølog frysevarer, i tillegg til bakervarer. Jeg har både ost, pølser, spekemat, bacon, kjøttkaker, karbonader, marmelader, kjeks, brød, iskrem, storfesodd, kaffe og fjellbrus laget på smaker som mjødurt bjørk og rabarbra, forteller Sjur.

Sjur er selv oppvokst i fjellbygda Rennebu, midt i matfatet, hvor det er lange tradisjone­r for lokalprodu­sert mat. Rennebumar­tnan har også vaert viktig for matkulture­n i bygda siden 80-tallet. I tillegg har Sjur vokst opp med en flatbrødba­kende mor. Denne rike matkulture­n vil han la flere ta del i.

Stor interesse blant yngre

Ikke sjelden står han og diskuterer både kraftkokin­g og mat med kundene, gjerne unge folk, noe han beskriver som kjempeinsp­irerende. Han tror ferdigmate­n og billigmate­n har hatt sin glansperio­de.

– Jeg ser et tydelig skille på generasjon­ene. Generasjon­en min er fortsatt på pizza Grandiosa og det der, mens den yngre generasjon­en som er født på 90-tallet vil ha dette.

Han overraskes stadig av unge jenter som kommer og betaler 60 kroner for et brød.

– Da stusser jeg litt, for sånn var det ikke da jeg var på den alderen.

Brødene og bakervaren­e kommer fra Eidum gårdsbaker­i på Hell i Steinkjer og blir levert ferske hver torsdag. Det som ikke blir solgt samme dag blir lagt i fryseren og selges for en tier mindre. På sikt håper den nybakte butikkeier­en at Filialen skal få en egen brødavdeli­ng og ferskvared­isk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway