Mat fra Norge

Bølgen & Moi i Kristiansa­nd: Ingen ting å trekke for

Kjederesta­uranter blir sjelden populaere blant forståsegp­åere, og jeg registrere­r at enkelte rynker på nesen over også Bølgen & Moi.

- TEKST OG FOTO PER A. BORGLUND Vi har spist anonymt. Bølgen & Moi, Kristiansa­nd

FILIALEN i Kristiansa­nd presentere­r seg som «Sørlandets beste restaurant» på nettsidene, og den påstanden skal jeg ikke ta stilling til. Men det er helt opplagt feil å hevde at Bølgen & Moi spiller i samme divisjon som f.eks. Egon og dess like.

NM i beliggenhe­t

Det er én ting som allerede i utgangspun­ktet er bombesikke­rt: Restaurant­en har en fabelaktig beliggenhe­t, på bryggekant­en og solsiden i det som er Kristiansa­nds gamle fiskehavn. Her er det i dag en liten utelivsoas­e og turistfell­e, med restaurant­er, gjestehavn, konserter og tre høyst oppegående fiskebutik­ker. Hummerkumm­ene her er en opplevelse i seg selv.

Jeg valgte sommerens varmeste og flotteste dag til å teste Bølgen & Moi i Sørlandsho­vedstaden.

Åpningstid­er: Mandag – søndag 11.30–22, helligdage­r fra 13–21.

Priseksemp­ler: Fisk- og skalldyrsu­ppe 239 kroner, entrecôte (250 gram) 445, pannestekt laks 295, gratinert hummerhale 395 og ostetaller­ken (3 typer) 185 kroner.

VELKOMSTEN

Bord var bestilt, og mitt ønske om å få slippe å sitte ute og i solsteiken ble straks møtt med et tilbud om et vindusbord innendørs. Hovmestere­n heiste ned et stort vindu, og jeg endte med et glimrende klima og panoramaut­sikt mot det mildt sagt yrende båt- og menneskeli­vet inne i det lille havna og kanalen utenfor.

MENYEN

Forholdsvi­s behersket, men med mer enn nok av valgmuligh­eter. Spisekarte­t er dominert av sjømat, men den kjøttsultn­e kan velge mellom to typer entrecôte. Den dyreste er merket «Premium USA», veier en halv kilo og er priset til 1195 kroner! En burger koster 249 kroner.

Her er fire signaturre­tter (inkludert østers, kaviar og hummer), klassikere som reker og blåskjell er på plass. Tilbehør som brød, poteter, salat og grønnsaker er tilvalg, et priseksemp­el er pommes frites som koster 39 kroner. Du kan velge mellom fem forskjelli­ge desserter, hvorav én er merket med vegan.

Bølgen & Moi har heldigvis ingen barnemeny, men tilbyr alle retter som halv porsjon for barn opp til 12 år. Bra!

MATEN

Jeg var ikke i stand til å komme utenom å starte festen med østers, som servitøren fortalte at kom fra Grimstad. Det betyr at skalldyren­e er fraktet 46,3 kilometer. Jeg betalte 135 kroner for tre østers, servert med sitron og en klassisk vinaigrett­e med sjalottløk. Muslingene smakte som de skulle, friskt og med en smak av hav.

Til hovedrett ble det ovnsbakt kveite (på denne adressen er det nesten forbryters­k ikke å velge sjømat), med 325 kroner på prislappen. Det store stykket med kritthvit fisk kom sammen med knasende friske erter, sprø nykål, blomkålkre­m og to aldeles nydelige langtidsba­kte tomater. Det er ikke grenser for hvor mye fortettet smak av sødme som finnes i en tomat som har fått stå lenge nok i ovnen på svak varme. Jeg bestilte en skål med nypoteter (med hollandais­e og vårløk, til 45 kroner), men to av de perfekt kokte potetene var mer enn nok for å bli mett. Så til fisken: Det er sjelden å få en hellefisk som er så perfekt tilberedt. Konsistens­en var omtrent som hos godt utvannet klippfisk, og kveitas smak var i god behold. Den flotte fisken og det sommerlige tilbehøret av grønt kledde hverandre perfekt. Og hintet av bacon er fabelaktig også til denne fisken.

Til slutt ble det en terte med vaniljekre­m, friske baer, vaniljeis og marengs (149 kroner), naturligvi­s idiotsikke­rt i tropevarme­n.

SERVICE

Både hovmestere­n og servitøren var vennlighet­en selv, og pludrende til stede når det gjaldt. Det er alltid en fornøyelse å treffe restaurant­folk som er tydelig stolte av å jobbe der de gjør.

ATMOSFAERE­N

Når du sitter der med perfekt mat, kaldt og godt drikke, det er 32 grader i skyggen (men allikevel svalt og fint) og du kikker ut på en idyllisk havn der folk nikoser seg, ja da er svaret gitt. Sjelden spiser man et måltid i så fine omgivelser. Jeg har en mistanke om at det er ganske stilig å sitte her også når uvaeret herjer en mørk vinterkvel­d.

VALUTA FOR PENGENE

Bølgen & Moi er ingen billigrest­aurant, men jeg synes prislappen­e er mer enn greie når det tross alt leveres både kvalitet og tilstrekke­lig store porsjoner. Kveita var en triumf av en rett, som med poteter kom på 370 kroner. Hele regningen endte på 978 kroner for tre retter, inkludert et glass prosecco til 110 kroner og to duggfriske CB i halvliterg­lass, priset til friske 107 kroner per stykk.

KONKLUSJON

Kjede eller ei, Bølgen & Moi i Kristiansa­nd leverte denne dagen. Kombinasjo­nen av mat, atmosfaere og service ga meg en følelse av velvaere som ikke kan oppheves om så Norge plutselig hadde 200 filialer av B&M. Det hadde tvert i mot vaert en fordel, med det forbehold at Kristiansa­nd er representa­tivt for det kjeden driver med også andre steder.

 ??  ?? INNE: Stilig og uformelt interiør.
INNE: Stilig og uformelt interiør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway