Mat fra Norge

Sats på rot i kakebakst

Det er ikke bare i en ovnsform med urter og smør de norske rotgrønnsa­kene og potetene briljerer. Rotgrønnsa­ker og potet kan brukes i bakst og bidra med både smak, fylde, saftighet og ikke minst ekstra naeringsst­offer.

- TEKST OG FOTO ELLEN M. E. LUNDRING

Rotgrønnsa­ker og poteter hører hjemme også i bakst. Se bare på Ellens saftige sjokoladek­ake med rødbeter.

BAKST er også en fin måte å bruke opp grønnsaksf­iber fra for eksempel juicing. Sleng det i brøddeigen og brødet blir ekstra naeringsri­kt, saftig og smakfullt. Det samme blir både vafler, muffins og knekkebrød. Et mye bedre alternativ til søpla og en enkel måte å snike inn ekstra grønnsaker i hverdagen på.

Gulrotkake og brød med revet gulrot er kjent for de aller fleste, men visste du at rødbetpuré gir en fudgy konsistens og dypere smak på sjokoladek­aken? Eller at rødbetjuic­e gir et svaert iøynefalle­nde brød med en nydelig dyp smak? Og nei, hverken brødet eller sjokoladek­aken kommer til å smake jord, dette kommer til og med ungene til å like.

Saftig og holdbar

Potet kan også brukes i annet enn lefser og lomper? Kokt potet i rundstykke­deigen gir et svaert saftig og holdbart resultat. En kan si mye om denne til tider utskjelte knollen, men på tross av et noe ufortjent dårlig rykte bidrar kokt potet med ekstra proteiner og naeringsst­offer i baksten.

Søtpotet er det nyeste tilskuddet på det norske rotgrønnsa­ksfatet. Nordmenn har ønsket denne grønnsaken varmt velkommen og trykket den til sitt bryst, men saerlig norsk er den ikke. All søtpotet her til lands er importert, og det aller meste kommer fra USA. Men den stadig økende popularite­ten har ført til at søtpotet for første gang forsøkes dyrket i norsk jord nå. Hvis dette viser seg å vaere mulig og lønnsomt ser jeg fram til kortreiste søtpoteter. Søtpotet er like anvendelig som vanlig potet, men på tross av navnet de er ikke en gang i slekt. Søtpoteten går også for å vaere sunnere.

Alle monner drar!

Ok, så er ikke rotgrønnsa­ker i bakst den aller største bidragsyte­ren til de anbefalte fem om dagen, men alle monner drar, tenker jeg. Og selv om sjokoladek­aken fortsatt ikke er sunn selv om den er tilsatt rødbeter, er den fortsatt sunnere enn om rødbetene ikke hadde vaert der, man får noe nyttig på kjøpet. Hovedargum­entet mitt for å få deg til å prøve å bake med rotgrønnsa­ker og potet er smak og konsistens. Jeg er sikker på at du kommer til å få deg en overraskel­se eller tre om du prøver noen av disse oppskrifte­ne. Rotgrønnsa­ker er tross alt roten til alt godt, også i bakst.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway