Mat fra Norge

Fiskesuppe er også tapas

Smått er godt! Du blir garantert sulten av å se alle de lekre munnfullen­e som Helena Neraal har fått plass til i sin nye kokebok om tapas, eller fingermat på norsk.

- TEKST PER A. BORGLUND FOTO MARTIN HUGNE

OK, SÅ ER både navnet og fenomenet tapas av spansk opprinnels­e, men akkurat denne maten er det lett å gjøre til vår egen, med typiske norske råvarer.

Helena Neraal boltrer seg med lekkerbisk­ener som røykelaks, makrell, elgfilet, torsk, reker, klippfisk og svinefilet. Felles for alle er at de får nye lekekamera­ter på Helenas tallerkene­r. Grisen får selskap av whiskysmør­saus og jordskokkc­hips, mens den trauste klippfiske­n får bryne seg på en blanding av løk, hvitløk, paprika, olje og chili, smakt til med lime og kanel! Si hva du vil, men tapas inviterer til å bruke fantasien og åpner for spennende smakskombi­nasjoner.

Spania og Lofoten

– Jeg er glad i mat og jeg er glad i å reise. Kombinasjo­nen gir seg selv, men krydres av min interesse for mattradisj­on. I denne boka forsøker jeg å følge mattradisj­oner fra Nord-Spania til Lofoten, skriver Helena Neraal i sitt forord. Hun legger til at boka starter med utgangspun­kt i San Sebastian. Den baskiske kystbyen er selve arnestedet for den baskiske varianten av tapas, nemlig pintxos.

– Da jeg er mer enn måtelig glad – for å si det forsiktig – i små matretter med eksklusive smaker, ble reisen dit en enorm inspirasjo­n til å skrive denne boka, sier vertinnen ved det svenske vertshuset Vita Älgen. Der står det titt og ofte tapas på bordet.

Med undertitte­len Fra San Sebastian til Lofoten sier det seg selv at Helena ikke bare har hentet inspirasjo­n, råvarer og oppskrifte­r fra tapasens hjemland i sin nye bok, Tapas på norsk. Hun dro også på tur til Lofoten, samme sted som hennes fiskerslek­t fra Gøteborg i sin tid måtte dra for å sikre seg fangst.

Fra lam til krabbe

– I Lofoten er jeg i mitt rette element. Her er det hav, fiske og storslått natur. Lofoten er et eventyrrik­e, fastslår Helena Neraal, som har boltret seg i råvarer fra alle elementer. Hun friterer poteter med ost og estragon, steker rosettkål (uten saerlig flere smaker enn de du får fra kålen, smør og salt), griller lammecarré, lager carpaccio av rødbeter og ruller krabbe inn lefse med pepperrot og dillmajone­s. Hun serverer fristende krepsesupp­e, byr på bakt brie med smaker fra Middelhavs­området og flamberer filet av okse. Tapas er omtrent ensbetyden­de med variasjon, der det er det du har av råvarer tilgjengel­ig som bestemmer menyen.

– Det er først og fremst to avgjørende variabler som gjelder når jeg skal lage en tapasmeny her ved vertshuset, sier Helena. Det er hvilke råvarer som er tilgjengel­ige og i sesong, og hva jeg føler meg inspirert til å lage.

Kokebokfor­fatteren har også et trøstens ord til den som måtte bli litt skremt av alle de eksklusive råvarene.

– Så lenge det er snakk om tapas, inneholder hver rett så lite av hver råvare at de fleste har råd til å inkludere noen eksklusive ingrediens­er i menyen. Det er sjelden man blir invitert på indrefilet av elg, lakserogn eller kamskjell, men i tapasforma­tet lar det seg gjøre, sier Helena Neraal.

Det gjelder bare å se litt smått på det!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway