Mat fra Norge

Elsker fisk

Han har jobbet med franske delikatess­er i Provence og eksotiske smaker i matbyen Melbourne. Men for kokken Karl Inge Solheim (23) er det ingenting som slår fersk fisk fra fjord og hav rundt Haugesund.

- TEKST OG FOTO METTE MØLLER

23-år gamle Karl Inge Solheim fra Karmøy er månedens unge og lovende kokk. Han disker opp med favoritten­e laks og lysing på kjøkkenet i Haugesund.

– JEG ELSKER FISK! Det er blitt min spesialite­t, og er en råvare jeg synes det er ekstra gøy å jobbe med, sier Karl Inge engasjert. På Haugesund-restaurant­en Brovingen Mat & Vin, der gjestene kan nyte både gourmetmat og flott utsikt til Smedasunde­t, båtliv og statuen av Marilyn Monroe, er det råvarene som bestemmer dagens meny.

Og når lokale fiskere kan levere fersk og flott lysing eller piggvar, blir det god stemning hos Karl Inge på restaurant­kjøkkenet.

Flat favoritt

– Jeg kjente ikke så godt til lysingen tidligere, men da jeg flyttet hjem til Haugesund i fjor ble jeg inspirert av en kokkekompi­s til å bruke fisken. Nå er lysing absolutt en av mine favorittfi­sker. Den har fantastisk smak og konsistens. Det hvite kjøttet er fast og saftig, og den flaker seg lett, forklarer Karl Inge.

Han har også en flat favoritt fra havet. – Piggvar er en delikatess­e. Etter min smak blir den aller best når fileten stekes kraftig på en side, før man putter litt godt smør i panna og fisken får stå og kose seg ferdig under varmelampa, sier Karl Inge, som ikke bare liker å jobbe med fisk, men også gjerne skulle spist fisk til middag hver dag.

– Dersom jeg skal ut å spise sjøl, så velger jeg alltid fisk, sier han.

Kresen 5-åring

Men slik har det ikke alltid vaert. Selv om Karl Inge var en matinteres­sert guttunge, allerede som 5-åring gikk han rundt og sa at han skulle bli kokk når han ble stor, så nektet han å spise dersom det kom fisk på tallerkene­n.

– Jeg var ekstremt kresen som liten. Haha, da var fisk det verste du kunne gi meg. Alle syntes det var så stas med makrell om sommeren, men jeg likte det ikke. Og bein var den største frykten! Men det skjedde noe da jeg begynte å utdanne meg til kokk. Jeg har bare snudd helt om, sier Karl Inge.

Han har alltid vaert glad i å lage mat, og var den som hang rundt grytene hos farfar på Karmøy når familien var invitert på søndagsmid­dag. Farfar jobbet på båt, og når han var hjemme, ville han spise god mat.

– Jeg har mange gode matminner fra oppveksten. På ungdomssko­len var heimkunnsk­ap og gym de beste fagene. Alt det andre var møkk kjedelig, smiler Karl Inge.

Beter på burger

Laeretida startet han i Telemark, der opplaering­skontoret samarbeide­r med et par restaurant­er i Frankrike. Så det siste halvåret som laerling ble tilbrakt på et klassisk fransk kjøkken i Provence, med påfølgende sommerjobb.

– Jeg synes det er spennende med andre matkulture­r, og da en kompis spurte om jeg ville komme til Melbourne for å jobbe, dro jeg av gårde. Det er en fantastisk matby, og jeg jobbet der i nesten 2 år. Australier­ne er glad i beter og egg! En typisk australsk rett er beter på burger med stekt egg. Det var mye fisk og sjømat også, så det passet meg bra, forteller Karl Inge.

Han setter fram en delikat anrettet forrett med røkelaks til fotografer­ing. Kortreist «Skakkelaks» fra Etne pyntet med urter og blomster han har fått plukke i hagen på sin gamle skole på Karmøy.

– På Brovingen bruker vi først og fremst lokale råvarer. Vi har mange dyktige leverandør­er her på Haugalande­t. Det meste kan skaffes, sier Karl Inge.

Forrett:

SKAKKELAKS FRA ETNE med pepperrotr­ømme, dillmajone­s og syltede beter

Hovedrett:

BAKT LYSING med mandelpote­tpuré, blåskjello­g fennikelsk­um og grillet savoykål

Dessert:

FYLT BRINGEBAER­MOUSSE med timiantuil­er, lakrissmul­er, bringebaer­sorbet og paeresorbe­t

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway