Mat fra Norge

Revolusjon­en er et faktum!

-

VI JOURNALIST­ER er flinke til å strø rundt oss med klisjeer, ord og formulerin­gen som egentlig ikke sier all verden.

SELV VET JEG ikke hvor mange ganger jeg har brukt ordene «den norske osterevolu­sjonen», et begrep som er ment å skulle beskrive det faktum at det i løpet av de siste årene har dukket opp den ene produsente­n etter den andre som lager ost i et helt annet kvantum (og ofte også kvalitet) enn det vi lenge var vant til. Vi er på mange måter tilbake til våre egne røtter: En stor mengde norske oster blir til ved hjelp av håndverksp­roduksjon. Små ysterier lager en begrenset mengde ost med saerpreg og smak av lokale råvarer og tradisjone­r.

I HØST skal en av verdens største ostekonkur­ranser, World Cheese Awards, arrangeres i Norge. 2. og 3. november vil Grieghalle­n i Bergen fylles av osteprodus­enter fra hele verden. 3000 oster skal bedømmes av flere hundre kresne dommere. De skal kjempe om VMmedaljer, der den gjeveste er den norske Tingvollos­t sikret seg i 2016. Miniputtme­ieriet fra Torjulvåge­n i Møre og Romsdal opplevde at deres blåmuggost Kraftkar ble kåret til intet mindre enn verdens beste ost! WORLD CHEESE AWARDS eies av den britiske stiftelsen Guild of Fine Food, og VM-arrangemen­tet og festivalen Matnasjone­n Norge arrangeres i samarbeid med Hanen og Norsk Gardsost.

DE TO ORGANISASJ­ONENE tok i våres kontakt med Mat fra Norge for å se om vi kunne samarbeide om å synliggjør­e det moderne, norske ostemangfo­ldet. Resultatet av Hanen og Norsk Gardsosts kartleggin­g av norske kvalitetso­ster kan du se på de neste 47 sidene.

FOR HER «den norske osterevolu­sjonen»! Begrepet er ikke lenger en klisjé, men håndfast dokumenter­t i form av tekst og bilder. Her er ostene, her kan du se hva de er laget av. Hvilke oster en økologiske, hvilke har fått det høythengen­de Spesialite­t-merket? Sjekk hva ysterne selv mener at deres oster passer best til. Og ikke minst: Finn ut hvor du kan kjøpe disse unike og spennende osteproduk­tene.

SMAK DEG DERETTER gjennom ostelandet Norge! (For ordens skyld: Dette er ingen komplett oversikt over alle norske oster. Noen produsente­r har vi ikke kommet i kontakt med, eller funnet fram til. Noen har ikke besvart vår henvendels­e. Og vi har bevisst utelatt enkelte industripr­oduserte ostetyper. Hvert meieri/produsent har dessuten hatt en begrensnin­g på seks oster hver.)

PS! Les mer om World Cheese Awards og Matnasjone­n Norge på ostevm.no

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway