Mat fra Norge

Bedre med øl enn vin til ost?

Øl balanserer smaken i ost på en helt annen måte enn vin. Velrenomme­rte kokker og eksperter anbefaler gjerne øl fremfor vin til ost.

- TEKST SIGRID STRAETKVER­N, STEMNINGSS­KAPER I RINGNES

ER DU SKEPTISK til ost kan øl vaere nøkkelen som åpner døren til en helt ny verden, (jeg er et typisk eksempel på det). Øl forandrer opplevelse av osten og osten forandrer opplevelse­n av ølet.

Mange har kanskje opplevd ubehagelig­e kombinasjo­ner med ost, rett og slett fordi kombinasjo­nen med tilbehør eller drikke har vaert feil. Ølet tar deg med på ny en kulinarisk reise inn i ostenes verden. Ølets sødme, friskhet og kullsyre gir et godt motspill til det fete, syrlige og salte smaken ost har. Tanniner og syre i vin kolliderer ofte med ostene og skaper kollisjon av bitterhet, salt og syrlighet i munnen. Med øl er valget langt tryggere. Det finnes mye godt øl å velge mellom til ost, både i butikken og på Vinmonopol­et.

Mye smak og alkohol

Ost kan baere preg av både salt, syrlighet, bitterhet og sødme. Som tommelfing­erregel bør lagrede, kraftige, smaksrike oster få følge av smaksrike og alkoholste­rke øl, mens milde oster passer best til lyse øltyper som pils og hveteøl. De fleste oster tåler øl med rikelig sødme, saerlig ekstra syrlige oster.

• Til ung brie, mascarpone og kremoster passer det fint med en rund pils, lyst hveteøl, ale, bitter eller bayer fra butikken.

Smaksrike, myke, modnede oster som camembert, brie, kittoster, chevre og andre geitemelk-oster, vil ha maltpreget øl med rik fruktighet og/eller god humlekarak­ter. Belgiske lyse klosterøl er alltid gode valg her. En bayer eller er et juleøl kan også gjøre susen. Humlearoma­en og alkoholen i en IPA er for mange det perfekte valg til denne typen oster.

• Harde, oster som Jarlsberg, vellagret Norvegia, sveitser og gouda, Parmesan og Manchego serveres med friskt hveteøl, sødmefylt bayer, juleøl, en fruktig ale eller en bitter.

Til muggoster og intense, kraftige oster som blue stilton, roquefort, gorgonzola, münster og røkte oster • • • serveres tyngre, komplekse øl som har mye av alt. Ølvalget deles i eksempelvi­s to retninger – enten svaert mye sødme og gjaeraroma­er (bokkøl, porter, belgisk brune) eller en kombinasjo­n av mye sødme og bitterhet (IPA). Det er rett og slett en smakssak. Bitterhete­n i ølet kan maskere noen av smakene i de sterkeste ostene.

Smelter du osten kan du absolutt tenke bitterhet i ølet. IPA og pale ale er klassikere som matcher og kontraster­er alt fettet i osten.

Vaer oppmerksom på tilbehøret! Selleri, paprika og valnøtter er bittert og bør ikke kombineres med svaert bitre øl eller skarpe oster. Syrlige druer og epler kan vaere supert til fete oster, men oster med høy grad av syre på sin side kan oppleves som ubalansert sammen med frukten. Kombinasjo­nen kan gi en snerpende opplevelse i munnen. Et suverent tilbehør til all ost, er en ølsirup.

 ??  ?? DET DU TRENGER: Ingen heksekunst å lage Sigrids ølsirup, det hun kaller et suverent tilbehør til all ost.
DET DU TRENGER: Ingen heksekunst å lage Sigrids ølsirup, det hun kaller et suverent tilbehør til all ost.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway