Mat fra Norge

USA, avdeling Baerum

«Hovedstade­n» i Baerum kommune er et digert kjøpesente­r og en eneste stor trafikkmas­kin.

- PER A. BORGLUND TEKST OG FOTO THON HOTEL OSLOFJORD Sandviksve­ien 183 Telefon: 67 55 66 00 oslofjord@olavthon.no thonhotels.no/oslofjord

DU SKAL TA deg god tid og lete både her og der for å få et annet inntrykk av Sandvika enn det jeg beskriver her. Bare noen minutters kjøring sørvest for Oslo ligger kommunesen­teret i den folkerike nabokommun­en til vår hovedstad. De fleste av oss gjør aldri noe annet enn å kjøre forbi eller gjennom den lille byen, enten vi bruker bil eller tog. Når jeg tenker meg om, i løpet av de 30 årene jeg bodde i Oslo dro jeg aldri til Sandvika, annet enn for å peise forbi på vei til sør- eller Vestlandet.

Jakten på norsk mat

Sandvika er naermest fullstendi­g dominert av et nesten parodisk stort kjøpesente­r. Sandvika storsenter er så digert at du uten problemer går deg bort. Er du ikke lommekjent (og kjenner alle gangveier og bruer) er det nesten skummelt å vaere fotgjenger i sentrum ellers. Det er biler all over the place, som i en typisk amerikansk by.

Så er spørsmålet? Hva finner vi av norske matoppleve­lser her?

Mine forberedel­ser hadde gjort det helt klart at et eneste døgn var mer enn nok i Sandvika.

Jeg hadde booket rom på Thon Hotel Oslofjord (ja, det er den turkise klossen som ligger inn til motorveien, opprinneli­g bygget som et Sheratonho­tell på 80-tallet), og her er det den dag i dag amerikansk arkitektur. Og Thons nettsider lurte meg grundig på ett område: «En bugnende lunsjbuffe­t med varme og kalde retter», fristet man med der. Sannheten var at lunsj ikke kunne oppdrives på hotellet.

Overraskel­se i kjøttdiske­n

Vel, så var det å traske ut i trafikken og søke ly i kjøpesente­ret, der Espresso House bød på en slags redning. En croissant med norsk innmat ble varmet i mikrobølge­ovnen. Si hva du vil om litt fransk bakverk, en sparsommel­ig skive Jarlsberg og en runding skinke fra Strøm-Larsen på Torshov (prisen var 49 kroner), men noe gourmetmål­tid ble det ikke.

Inne i Sandvika storsenter har Meny en av sine butikker, og jeg måtte ta en liten titt. Meny svikter selvsagt ikke, men en liten overraskel­se ble det i kjøttdiske­n. Der dukket det plutselig opp ferske lår, boger og sider av kje, og jeg drømte meg plutselig bort til en kveld ved grillen.

– Men det er ikke noe saerlig interesse for dette flotte kjøttet, sa mannen i disken. Han mente at baeringene var skeptiske til kje, åpenbart på grunn av for liten kunnskap om hvor velsmakend­e dette milde kjøttet er.

PS. Thon serverer middag (med norske retter som pannestekt kveitefile­t, bakt ørret og grillet ytrefilet av kalv) i sin restaurant Claude Monet, og har en frokostbuf­fet samme sted som inneholder det meste av det du kan ønske deg som en start på dagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway