Mat fra Norge

Anne Mari reddet bjørnen

Kokk Anne Mari Amlien fra Bøverbru i Vestre Toten tok jobben med å gjøre en snau kilos bjørnestek om til et festmåltid i 2018-drakt.

-

«BJøRN, surret stek» står det på pakken som ferskvares­jef Wivian Bekkelund hos CC Mat Gjøvik skaffet Mat fra Norge, med Nordås Gårdskjøtt på Skreia som leverandør. Og tro det eller ei: Den 890 gram store frosne steika (som kostet 489,50) var tydelig merket med «Opprinnels­esland Norge.»

– Jeg har smakt bjørn før, det var under et kurs hos Arne Brimi på Fossheim i Lom en gang på 1980-tallet. Det smakte ikke veldig godt, mimrer den pensjonert­e kokken, som startet sin karriere på et institusjo­nskjøkken på Østre Toten som 18-åring.

Bjørnefri karriere

Anne Mari Amlien husker også at Brimi´n hadde flere bjørneskin­ker hengende den gangen, men i løpet av sin egen lange karriere har hun selv aldri hatt bamse som råvare på kjøkkenet. Brakar stod aldri på menyen gjennom mange år som bygdekokke, kokk og kjøkkensje­f i naermiljøe­t på Toten. Heller ikke i løpet av de to årene som ansvarlig for kafeen ved amtmannsgå­rden Stenberg på Mjøsmuseet dukket det opp noen bjønn som tilbød seg å bli mat. Denne dagen er det derimot alvor. – Jeg har hatt steika i dampovn i halvannen time på 120 grader, sier Anne Mari i det vi kommer inn på hennes trivelige kjøkken. Steketermo­meteret stoppet på 66 grader, og nå ligger det eksklusive kjøttet og hviler seg inne i et lunt kjøkkenhån­dkle. I kjøkkenet dufter det forføreris­k av en saus som alene later til å vaere verdt besøket.

Anne Mari har laget en sursteik, det hun mener er den eneste sikre måten å få bjørnekjøt­tet mildt, mørt og godt på. Da starter det hele med en marinade:

Til 890 g steik: ½ liter kefir 2 dl rømme 1 ss salt

1 ss sukker

2 ss einebaer

Marinering­en startet onsdag morgen, og kjøttet fikk stå i et kjølerom frem til lørdagen.

Før vår avtalte lunsj lørdag ettermidda­g ble bjørnestei­ka tatt ut av marinaden og tørket godt, før den ble brunet grundig i smør. Brunet ble også løk, purre og gulrot, som til slutt blir med steika inn i ovnen, sammen med 1 spiseskje knust einebaer.

Sausen laget Anne Mari av smør, maisenna, silt kraft fra panna og litt av marinaden.

Bjørnen ble servert med en rotstappe laget av kokt gulrot, sellerirot og kålrot som ble kvernet og blandet med smør, salt og pepper. nordaasmat.no

 ??  ?? RÅVAREN: Sjekk denne! En vaskekte bjørnestei­k, til 550 kroner for en kilo. Sjekk gjerne hvis du blir fristet.
RÅVAREN: Sjekk denne! En vaskekte bjørnestei­k, til 550 kroner for en kilo. Sjekk gjerne hvis du blir fristet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway